Volvo FH 4th gen, foto van caseboy

Volvo FH 4th gen

+9
caseboy
Een Volvo D13K500 motor met een nieuwe nokkenas gemonteerd, ik heb laatst ook al eens een post gedaan over zo'n verdraaide nokkenas maar heb nu wat meer detail foto's genomen.

Reacties

+5
caseboy
Hier nog een paar foto's met uitleg over de nokken.
Fast Eddy
Zijn die nokken op de as geklemd? Net zoals een starterkrans om een vliegwiel.
+1
caseboy
@Fast Eddy ja klopt is een holle nokkenas met erop geperste nokken. De as wordt dan afgekoeld en de nokken verwarmd.
+2
caseboy
Naast de verdraaide nok was er nog iets wat ik tegenkwam.
+1
806
@caseboy Een monteur uit Friesland was hier eens aan het sleutelen en die noemde dat elektrisch borgen !
+1
caseboy
@806 dat is de goede benaming ja
+3
caseboy
Hier nog een foto van bovenop de kop. Hier kan je goed zien dat er maar 3 pompverstuivers inzitten en 3 normale verstuivers. 1, 3 en 5 zijn normale commonrail verstuivers en 2, 4 en 6 hebben commonrail pompverstuivers.
Fendt280S
Interessant, ik heb weinig kaas gegeten van motoren bouw. Wel eens de kop eraf gehad van een Mercedes om603 en een oude Saab 900.
Dit doet me ontzettend ingewikkeld aan. Waarom zijn deze motoren zo gebouwd?
+3
caseboy
@Fendt280S heeft vooral te maken met de motorrem, dit is een iets complexer systeem als de standard Jakebrake maar het remt wel enorm goed, en voor de rest de verstuivers 3 om 3 is pas sinds de commonrail versie, eerdere versies van deze motor hadden geen commonrail en gewoon 6 pompverstuivers. Bij de commonrail wordt het pompgedeelte van de pompverstuivers eigenlijk gebruikt als hogedrukpomp voor de commonrail dit in plaats van een losse hogedrukpomp op de distributie.
+1
arnold-arentze
Goede uitleg zo👍 Hoor wel vaker over kapotte nokkenassen, maar snapte nooit wat er kapot kon aan een nokkenas. Volvo is in ieder geval niet de enigste fabrikant met dit soort problemen.
+1
caseboy
@arnold-arentze Dit zijn dan holle nokkenassen met geperste nokken en kunnen verdraaien maar er kunnen meer dingen kapot gaan aan een nokkenas, iets wat ook wel voorkomt bij nokkenassen is dat ze inlopen of dat er hapjes inkomen, dit meestal als gevolg smeringsproblemen. Olie te lang erop, verkeerde olie of te weinig oliedruk.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
PUNTEN
27
WEERGAVES
2.356
BATTLES