Scania 113, foto van marco-havers

Scania 113

marco-havers
Foto van een Scania 113, opgebouwd voor speciaal transport.
Van Wieren Emmeloord.
Lading Scammel en een locomobiel.
Een locomobiel is een verplaatsbare vlampijpketel op wielen en een daarop geplaatste stoommachine.

Aangezien Nederland een vlak land is kon men in vroeger tijden met paarden locomobielen vervoeren van dorp tot dorp om te dorsen.
Op afgelegen plaatsen, waar geen andere energiebron aanwezig was (in de tijd dat er nog geen dieselmotoren bestonden en er nog niet overal in Nederland elektriciteit was) gebruikte men locomobielen in veengebieden om turf te persen, bij draaimolens op kermissen en lichtinstallaties voor amusementen (bijv. de reizende bioscoop).

In de wegenbouw om steenbrekers en asfaltmolens aan te drijven en in de bosbouw om bomen ter plaatse tot planken en balken te zagen.
Als brandstof kan men gebruiken wat voorhanden is: turf in het veen, hout bij het zagen, maar natuurlijk ook steenkool.
Maar zonder water geen stoom, dus een watervoorziening (bijv. uit sloten en kanalen of het waterleidingnet) moet wel voorhanden zijn.
En zonder samenwerking geen resultaat.

Reacties

Alex Miedema
Mooie uitleg over de locomobiel!
Tinus
Tekst meteen gejat voor het trefwoord: truckfan.nl/tag/locomobiel/ 😄

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
2
PUNTEN
0
WEERGAVES
90
BATTLES
MEER FOTO'S
GESPOT OP DEZE FOTO