DAF CF Euro 6, foto van Truckfan Nieuwsposter

DAF CF Euro 6

4.602 foto's van @Truckfan Nieuwsposter

De Gemeente Groningen heeft een nieuwe DAF CF.410 FAQ in bedrijf genomen die geheel past in de lokale duurzaamheidsambities. Het plan is om al in 2025 de volledige logistiek in de binnenstad emissieloos te laten plaatsvinden en dat heeft ook gevolgen voor het eigen wagenpark. Met de nieuwe DAF CF vier asser is weer een mooie stap in die richting gezet dankzij een intensieve samenwerking tussen de Gemeente Groningen, DAF Trucks dealer ESA en nog een aantal partijen. Het resultaat is een truck die afgezien van het rijden volledig elektrisch functioneert.
De Gemeente Groningen heeft al in 2014 een convenant getekend waarin is afgesproken dat de volledige logistiek in de Groninger binnenstad in 2025 emissie loos plaats moet vinden. Gerrit Griffioen, Hoofd afdeling Materieel van de Gemeente Groningen: ,,Wij hebben met ons eigen materieel een voorbeeldfunctie en we zijn dan ook al geruime tijd bezig met de invulling van technische oplossingen voor de toekomst. Als gemeente lopen we voorop met de toepassing van de brandstofcel en inmiddels rijden er al verschillende lichte voertuigen en machines op waterstof. Verder rijden alle diesels nu al op de synthetische dieselolie die uit gas gemaakt wordt, GTL. Verder staan er voor de nabije toekomst trucks op waterstof in bestelling. Deze nieuwe DAF is een tussenvorm. De aandrijving van de vrachtwagen werkt met een dieselmotor op GTL terwijl de HIAB autolaadkraan en het afzetsysteem volledig elektrisch werken. Daarvoor is er een systeem van Wierda Hybrid Technologies gemonteerd. De accu daarvan wordt ‘s nachts opgeladen maar daarnaast is er een brandstofcel van Holthausen Clean Technology gemonteerd voor de continuïteit. Dankzij die oplossing kan de chauffeur de hele dag onafhankelijk van de dieselmotor werken. Dat is niet alleen veel schoner en duurzamer, het is ook veel stiller rondom het voertuig’’.
Waterstof techniek
De nieuwe DAF CF.410 FAQ werd geleverd door ESA Autobedrijven in Groningen. ESA is al jaren een van de leveranciers van voertuigen aan de Gemeente Groningen en het autobedrijf loopt dan ook voorop met waterstof techniek. ,,Onze werkplaats in Groningen wordt geheel aangepast voor waterstof voertuigen, en ook onze nieuwe ESA vestiging in Heerenveen wordt op die manier gebouwd. Samen met Holthausen Clean Technology werken we aan een nieuwe generatie voertuigen voor de Gemeente Groningen en daarvan is dit een mooi voorbeeld’’ aldus de heer Van Nispen van ESA. ,,In dit geval werd de samenwerking verder uitgebreid met HIAB in Bedum voor de opbouw en met Wierda Hybrid Technologies voor de elektrische aandrijving van de opbouw. Het resultaat is een prachtig duurzaam voertuig wat aan alle eisen voldoet.’’
Brandstofcel range extender
De nieuwe DAF CF.410 FAQ is voorzien van een Multilift afzetsysteem. Daarmee kan de truck multifunctioneel worden ingezet. De truck wordt onder andere ingezet voor het legen van ondergrondse vuilcontainers en glasbakken. Dat betekent dat er vrij intensief gewerkt wordt met de elektrisch aangedreven autolaadkraan. Reden voor de Gemeente Groningen om te kiezen voor een brandstofcel als range-extender. ,,Als de accu’s leeg raken neemt de dieselmotor het automatisch over maar dat willen we graag voorkomen, vandaar de keuze voor de brandstofcel. Met de waterstof tank met een inhoud van ruim twee kilo kan de chauffeur altijd de hele dag elektrisch werken en dat was de opzet’’ aldus Gerrit Griffioen. De waterstof die getankt wordt is overigens volledig afkomstig uit zonne energie die door Holthausen wordt opgewekt nabij Groningen.
Compact en wendbaar
Vaste chauffeur op de nieuwe DAF CF is Sjirk Bijma. Hij is bijzonder ingenomen met zijn nieuwe voertuig. ,,Het werkt gewoon heel handig en vooral mooi stil met die elektrische opbouw. Verder is deze nieuwe DAF van zich zelf ook enorm stil, maar vooral de wendbaarheid is ideaal. De auto is veel korter en compacter opgebouwd dan mijn vorige truck en dankzij de sturende voor- en naloopas is de draaicirkel mooi klein. Dat is ideaal bij het werken in de binnenstad’’.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
1
WEERGAVES
55
BATTLES
MEER FOTO'S
GESPOT OP DEZE FOTO