Vroeger
Foto's van vroeger
Vroeger nieuws
Zo gaat de accu van de elektrische auto zich ontwikkelen
07-06-2023 - Wat vroeger de verbrandingsmotor was, is nu het accupakket: het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto. Fabrikanten doen wereldwijd veel onderzoek om de actieradius te vergroten, het laden sneller te laten verlopen en de prijzen te verlagen. Dit is de stand van zaken.
Even voorstellen: carcrosser (Sven)
07-06-2023 -
Enfin na 3 topics me toch maar even voorstellen:
Carcrosser
Ofwel Sven.
Geboren op het platteland (geen boerenzoon, maar wel echt in de polder onderaan de dijk)
Uren vroeger op de trekker bij de boerbuur doorgebracht
Op mijn 12e kochten we zelf een boerderij, maar zijn nooit Boer geweest... We hadden 4 tot 6 paarden. Dus kwam er een Ferguson tractor...
En later een Ford graafmachine.
Op de Ford heb ik nooit gedraaid. De Ferguson wel
Helaas noodgedwongen daar moeten vertrekken en altijd de droom gehad om weer een boerderij te hebben.
Met een vrouw en kinderen die gek waren op paarden kwam er een paard..
En ik had zelf ook al een collectie voertuigen (3 range rovers, een defender, 2 Ford Scorpio's en 2 motoren)
Paard stond op pensionstal
Auto's bij Vader.
Maar dus toch naar wat voor onszelf gezocht.
Zie hier ons verhaal:
archive.ph/4Hdkc/
Of voor de luie lezers
Zware machinery is me niet vreemd: ik werk bij Van Oord ook met schepen en o.a. de Backhoe dredgers. Helaas doe ik daar Alleen de draadjes (elektrotechniek).
Maar vandaar dus de Dexta en de Atlas.
Had aanvankelijk tijdens opruimen beschikking over een Cat it14b
Ivm verbouwing hebben de machines geen top prioriteit.
De Dexta is zeker het opknappen waard.
De Atlas is voor de schrootprijs gekocht, dus wat we daarmee doen als hij niet meer nodig is weet ik nog niet
Thijs heeft een draaiorgel op zonne-energie: 'Volgens mij ben ik de eerste'
06-06-2023 -
Thijs Haenen uit Geldrop heeft een bijzonder draaiorgel dat werkt op zonne-energie. Afgelopen weekend speelde hij er voor het eerst mee in de binnenstad van Eindhoven. Volgens hem is hij de eerste orgelman in Nederland die op deze manier zonne-energie gebruikt.
Een draaiorgel maakt muziek als er een soort ponsband met openingen door het instrument getrokken wordt. Vroeger werd dat met de hand bediend door aan een wiel te draaien. Tegenwoordig gebeurt dat elektrisch. Vaak met een accu, maar Thijs deed het met een aggregaat."Het verhaal gaat dat de gemeente Eindhoven vanaf 2025 alles emissievrij wil hebben in de binnenstad. Dan kan ik moeilijk met een strak gezicht met mijn benzine-aggregaatje daartussen gaan staan, ook al verbruikt dat bijna niets. Ik was al een jaar bezig om daar iets op te verzinnen."
Maar dat is niet de enige reden. "Ik vind het ook gewoon leuk om hiermee bezig te zijn. Ik werk in de techniek en heb aan de TU Eindhoven gestudeerd. Ik vind het mooi om met de nieuwste technieken bezig te zijn. Ik was al heel lang alles uit aan het puzzelen en vorige maand vielen de puzzelstukjes ineens op zijn plek."Even vreesde hij dat iemand anders hem voor was. "Een collega-orgelman in Groningen zei dat hij al zonnepanelen op zijn orgel had staan. Maar dat bleek een 1 aprilgrap te zijn. Toen dacht ik wel: zo gelooft niemand meer dat ik hier serieus mee bezig ben. Maar dat viel gelukkig mee." "Het gaat om een kant-en-klaar opvouwbaar zonnepaneeltje", legt hij uit. "Dat kun je gewoon in de winkel kopen. Als ik met mijn orgel de stad in ga, zet ik ze er bovenop. Daarnaast heb ik een accupakketje dat ik op de wagen zet. Ook draagbaar."
De panelen zijn twee meter lang en vijftig centimeter breed. Ze passen precies als een dakje boven het orgel. En nog een voordeel: je hoort geen gebrom meer tussen de nummers door.Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen ongeveer twee derde van wat het orgel aan energie verbruikt. "Daarmee kan ik het heel lang volhouden. En als de zon niet schijnt, kan ik op de accu's nog steeds tien tot elf uur spelen. Ook voor de winter is dat genoeg, als het een keer niet zonnig is."LEES OOK: Thijs werd in de Efteling verliefd op draaiorgels en dat ging nooit over