Onderhoud
Foto's van onderhoud
Onderhoud nieuws
Het nieuwe stikstofplan van D66's eigen stikstof experts
10-08-2022 -
Stikstofprofessoren Han Lindeboom en Johan Sanders presenteerden woensdag hun plannen om de stikstofcrisis op te lossen, zonder de veestapel te moeten inkrimpen. Edwin Timmer, verslaggever klimaat en milieu, zag de plannen en legt uit.
telegraaf.nl/video/1646997175/…
PDF 1 'Hoe komen we uit de stikstofimpasse in Nederland?'
PDF 2 'Kritische kanttekeningen bij de Nederlandse aanpak van de stikstofcrisis en handreikingen voor oplossingen'
Vier aanbevelingen:
- Corrigeer berekeningen RIVM-model, dat geeft stikstofruimte voor de korte termijn,
- Lever maatwerk op de vierkante kilometer voor landbouw EN natuur,
- Verander eiwitsamenstelling in voedsel voor dier EN mens.
- Nederlandse boeren en kennis zijn keihard nodig om voldoende eiwit te produceren.
- Corrigeer de meetcorrectie in het RIVM-model, dat geeft landelijk 2,2% stikstofruimte.
- De juridische aanpak is veel te complex en leidt onnodig tot ecologische problemen.
- Om binnen planeetgrens stikstof te komen moeten we voedselketens slim aanpassen.
- Kies voor een lokale en niet voor een landelijke aanpak.
- Puntbronnen van stikstof hebben een acuut effect op de nabije omgeving.
- Leer van een grote pinguïnkolonie met een heel hoge ammoniak uitstoot.
- Houd rekening met de complexe chemische en ecologische stikstofcyclus.
- Houd lokaal meer rekening met waterhuishouding, inrichting, begrazing en onderhoud.
- Nederlandse natuur is door de mens samengesteld en vraagt lokaal om heldere keuzen.
- De fundamentele uitdaging is ecologie en techniek trans-disciplinair te combineren.
- Kijk ook naar gebieden in Nederland waar het wel goed gaat met de natuur.
- Efficiënter gebruik landbouwgrondstoffen verlaagt uitstoot van NH3 aanzienlijk.
Leg de recente voorstellen van Erisman & Strootman, van Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland plus de hierboven genoemde bouwstenen naast elkaar en stel daaruit een optimale aanpak samen. Alleen middels een integrale en inclusieve aanpak kunnen we recht doen aan verschillende aspecten van de stikstofproblematiek, gezonde natuur, voldoende voedsel voor iedereen en een gevarieerd landschap.
Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?
02-08-2022 -
OPINIE JAAP MAJOOR
De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.
De heide wordt in Nederland NIET onderhouden. In Duitsland staat de Lüneburger heide vol in bloei en bij ons verdwijnt de hei. Vroeger onderhielden de boeren de hei door de gronden te beweiden en de vegetatie af te plaggen om mest van te maken. Nu moet de door de mens aangelegde natuur zich redden door er bijna niets meer aan te doen. Dit gaat nooit lukken. Hetzelfde is: je legt een tuin aan, maar onderhoudt de tuin niet en laat de natuur zijn gang gaan. Vervolgens ziet de destijds aangelegde tuin er na 10 jaar heel anders uit. Zo ook is het met onze Natura 2000 gebieden gegaan. De boer was de tuinman en is gestopt met het onderhoud van de tuin. Het eigendom van de Natura 2000-gebieden is overgedragen aan onze natuurinstanties en zij doen heel weinig aan onderhoud. De natuurgebieden die in het verleden door de boeren schraal werden gehouden, worden niet meer schraal gehouden en verrijken door stikstof. De boer is nu de aangewezen zondebok voor dit probleem.
Met onderhoud als afplaggen of chopperen van de natuurgebieden verschralen de natuurgebieden weer net als vroeger. Naast dat het een kostbare zaak is, willen de natuurinstanties dit ook zo weinig mogelijk doen, want zeggen zij: wanneer wij de heide afplaggen, verdwijnt naast de stikstof ook de andere mineralen, zoals kali, calcium, fosfaat en magnesium. Opvallend. Hetzelfde probleem als waar de landbouw mee wordt geconfronteerd. Alleen de landbouw wordt als vervuiler bestempeld, omdat hij dit verlies aan mineralen aanvult met meststoffen en veevoer. Anders verarmt zijn grond.
Onderhoud toepassen aan tuinen
Ditzelfde onderhoud moeten ook de natuurinstanties toepassen in hun tuinen. Zij moeten hun tuinen onderhoud geven door middel van: beweiding, plaggen, afbranden en chopperen. Vervolgens moet worden gekeken aan welke mineralen het natuurterrein een gebrek heeft en dan gericht bijmesten met de juiste samenstelling van mestsoorten. Nergens wordt door onze politiek dit probleem genoemd. Alleen maar met de vinger naar de boeren wijzen.
Geld steken in het onderhoud van onze aangelegde tuinen - de Natura 2000 gebieden - is veel goedkoper en effectiever dan onze boeren uitkopen, met alle gevolgen van dien. Vervolgens worden onze Natura 2000-gebieden net zo mooi als de Lüneburger Heide, want in Duitsland weten zij wel dat je een tuin moet onderhouden. Het is toch niet zo dat het uitkopen van de boeren niet gaat om de stikstof, maar om de herinrichtingsplannen van Nederland?De grote verbouwing van Nederland, door onze minister Hugo de Jonge geschreven. Om dit te realiseren is heel veel grond nodig. Met deze stikstofplannen kan de overheid goedkoop grond krijgen om dit plan te realiseren. Gezien de vastberadenheid van de overheid over de stikstofplannen - dat geen enkel oplossing bespreekbaar is - lijkt dit de werkelijke reden.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
Wat moet er hier vervangen worden?
01-08-2022 - Vorige week ben ik gestart aan het groot onderhoud van mijn Ferrari 86 RS. Echter zie ik zoals op de foto's te zien dat de gewrichten zeer vettig staan. Hier is waarschijnlijk ergens een lekkage. Weten jullie wat dit zou kunnen zijn? Het is de eerste keer dat ik dit soort lekkage zie dus weet niet goed waar de oorzaak zou kunnen zitten. Alvast bedankt!