Alcohol
Alcohol nieuws
AI laat Belgisch bier nóg beter smaken
28-03-2024 -
Om de Belgische bieren nóg beter te laten smaken, grepen Belgische onderzoekers naar AI. In een 5 jaar durend onderzoek analyseerden ze de chemische samenstelling van 250 commerciële Belgische bieren van 22 verschillende stijlen, zoals blond, tripel, fruit- en alcoholvrije bieren. Daarnaast testten getrainde proevers de bieren op 50 criteria en verwerkten de onderzoekers de data van 180.000 beoordelingen op de consumentensite RateBeer. Ze stopten de data in 10 AI-modellen om te kunnen voorspellen welke chemische profielen het beste in de smaak zouden vallen.
Daarna werden twee commercieel verhandelde biertjes - eentje met, en eentje zonder alcohol - daadwerkelijk op smaak aangepast en aan het testpanel voorgezet. En ja hoor, de proevers vonden de aangepaste biertjes ook echt lekkerder. Volgens onderzoeksleider Kevin Verstrepen kan zijn methode helpen alcoholvrije bieren lekkerder te maken, maar blijft het vakmanschap van de bierbrouwers noodzakelijk voor goed bier.
De Belgische bierbrouwers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Dinsdag deed de Belgische Hoge Gezondheidsraad een aantal voorstellen om de schade van alcoholconsumptie te beperken. Tot ontsteltenis van de brancheorganisatie Belgische Brouwers. De maatregelen, waaronder een reclameverbod, "brengen de - door Unesco erkende - Belgische biercultuur ernstig in gevaar", zeggen ze in HLN.
Belgisch bier is een belangrijk exportproduct. België is na Nederland de grootste bierexporteur van de Europese Unie met €1,7 miljard; Nederland zit op €2,0 miljard. Van de Nederlandse import van alcoholhoudende dranken kwam in 2023 19% uit België, 58% daarvan betrof bier, blijkt uit de Internationaliseringsmonitor van het CBS.
Espel - Misvormde zoete aardappelen uit Espel worden bier in Zeeland
20-03-2024 -
Flevolandse zoete aardappelen krijgen een tweede leven in een Zeeuws-Flevolands biertje. In het Zeeuwse Groede wordt bier gebrouwen van zoete aardappelen van Flevolandse bodem. De groente komt van het bedrijf De Polderjongens uit Espel. Deze zoete aardappelen konden niet worden verkocht omdat ze niet mooi gevormd zijn en daarom als buitenbeentjes worden beschouwd.
Marc Menue, mede-eigenaar van bierbrouwerij Dutch Bargain zag een bericht over de buitenbeentjes op de website van No Waste Army. Dit bedrijf helpt boeren met afgekeurde producten. Menue bestelde 50 kilo van de 'mislukte' oogst van zoete aardappelen met als doel om er 1000 liter bier van te maken.
De Polderjongens zijn blij met de samenwerking. "Ze vonden het geweldig", zegt Menue. "Laten het ook nog speciaal bierliefhebbers zijn, dus dat kwam helemaal goed uit." De drie broers uit Espel die het agrarische bedrijf runnen zijn zelfs uitgenodigd om bij het brouwproces te komen kijken.
Double IPA
Van de zoete aardappel maken ze een DIPA (Double India Pale Ale), die extra hoppig en vol van smaak zou zijn. “De moutige body van een Double IPA leent zich ook goed voor het gebruik van de zoete aardappel”, zegt brouwmeester Thibo Baccarne.
Een DIPA heeft meer alcohol en is daardoor zwaarder dan een gewone IPA. Een India Pale Ale met een alcoholpercentage tussen de 7 en 9,5 procent wordt gezien als een Double IPA. Ook wilden de brouwers van Dutch Bargain de Flevolandse groente verwerken in een Dubbelbock, maar die worden pas gebrouwen in september, waardoor ze daar vanaf zien.
Het Zeeuws-Flevolandse biertje moet half mei klaar zijn. Als het een succes blijkt, ziet Menue meer toekomst in de samenwerking met De Polderjongens: "Dan gaan we nog een ritje Flevoland doen."
Is er te weinig zicht op 'zuipketen' op het platteland?
22-02-2024 - Hoeveel zicht hebben gemeenten op wat er binnen zogenoemde zuipketen gebeurt? Te weinig zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, STAP, na onderzoek. Terwijl het juist reuze meevalt hoeveel alcohol er gedronken wordt, zegt Jannyke van Ballegooijen. Zij is projectleider van Plattelandsjongeren Nederland, dat zich bezighoudt met thema's op het platteland zoals keten. "Die mensen die dit onderzoek hebben gedaan, hebben vroeger zelf ook wel eens een biertje gedronken." Ook de term zuipketen die in het onderzoek wordt gebruikt, staat haar tegen. "Dat is zo negatief."