Swisslog automatiseert het magazijn van Kruitbosch in Zwolle

Swisslog, één van ‘s werelds leidinggevende automatiseringsbedrijven in de logistieke sector, automatiseert het magazijn van Kruitbosch, toonaangevende groothandel in fietsonderdelen en -accessoires en fabrikant van fietsmerken Cortina en Alpina, te Zwolle. Dit met behulp van een AutoStore-oplossing, een innovatieve, ruimtebesparende, geautomatiseerde opslag- en ophaaloplossing, gekoppeld aan SynQ, een software systeem van Swisslog. Dankzij dit project kunnen bestellingen via het online portaal van Kruitbosch veel efficiënter en sneller verwerkt worden, en is de opslagcapaciteit van het magazijn met ongeveer 30% toegenomen. Kruitbosch zal hiermee over een zeer geavanceerd magazijn van fietsonderdelen en -accessoires beschikken.

Kruitbosch was op zoek naar een schaalbare en flexibele oplossing om zijn opslagcapaciteit uit te breiden. Om die reden klopte de groothandel van fietsonderdelen & accessoires aan bij Swisslog. Concreet bood Swisslog als AutoStore-integrator deze oplossing aan, samen met zijn eigen SynQ Software, als meest geschikte voor de uitdagingen van Kruitbosch.

30% meer opslag op dezelfde oppervlakte

Kruitbosch is als groothandel in fietsonderdelen en -accessoires, de leverancier van een zeer groot aanbod aan fietsonderdelen & accessoires van verschillende merken, waarmee het bedrijf fietsenwinkels in België, Nederland en Duitsland bedient.

AutoStore vormt de basis van het gemoderniseerde magazijn van Kruitbosch dat een oppervlakte telt van 10.000 m2 . Dankzij haar compactheid neemt de AutoStore-oplossing zelf slechts 1.000 m2 in beslag. Het is een uniek systeem waarbij de goederen heel dicht bij elkaar opgeslagen worden. Het magazijn omvat 29.000 bakken en 65 robots, die bovenop het grid (aluminium profielen) rijden en bakken ophalen. Deze bakken worden een voor een naar de pickingstations gebracht waar de medewerkers de producten uit bakken picken en de bestelling inpakken in dozen voor verzending.

Ronald van der Hulst, Project Manager Logistiek bij Kruitbosch, legt uit: ‘Dankzij de integratie van AutoStore is de opslagcapaciteit van ons magazijn met ongeveer 30% toegenomen, en dat zonder uitbreiding van de oppervlakte. Op dit moment liggen er ongeveer 15.000 artikels in opgeslagen, waarbij we kunnen groeien naar ongeveer 20.000 artikelnummers. De piek van het fietsseizoen moet nog komen, maar daar is zeker voldoende ruimte voor. AutoStore biedt veel flexibiliteit en dat is een groot voordeel voor onze business.’

Grootste voordelen voor Kruitbosch

De installatie van de AutoStore biedt heel wat voordelen voor Kruitbosch. Het magazijn van Kruitbosch kon groeien in opslagcapaciteit zonder het pand te vergroten. AutoStore biedt ook veel flexibiliteit waardoor Kruitbosch eenvoudiger kan opschalen in het piekseizoen. Daarnaast is de bulkvoorraad in het resterende magazijn verkleind door de pickvoorraad in de AutoStore te verhogen en is het aantal handelingen tussen het picken en inpakken gereduceerd.

‘Onze producten staan verspreid in ons magazijn. Zo staan de binnen- en buitenbanden van fietsen bijvoorbeeld, op een andere plaats. Vroeger duurde het lang om de bestelling van iemand die een binnen- en buitenband wou, samen te stellen. Die bestellingen werden daarom meestal apart verzonden. Dankzij de AutoStore zijn we in staat deze bestellingen vaker te combineren en in één keer te versturen. Dat bespaart ons heel wat tijd’, aldus nog van der Hulst.

Tot slot is er ook een vermindering tot 15% van het totale aantal verpakkingen door grote en kleine onderdelen samen te voegen.

Uitdagingen van het project

Net als alle integratieprojecten, had ook dit project zijn uitdagingen. Concreet was dat de beperkte beschikbare ruimte, de vloer die niet vlak genoeg was, en de logistieke organisatie tijdens de werken.

Han Voncken, Project Manager bij Swisslog, verklaart: ‘Alle projectactiviteiten voor de installatie van de AutoStore moesten binnen de muren van het bestaand magazijn uitgevoerd worden, dat in de tussentijd volledig operationeel bleef. De beschikbare ruimte om de installatie uit te voeren was dus zeer beperkt. Bovendien was de vloer niet vlak genoeg om het systeem te installeren. Daarom werd er eerst een extra laag beton gegoten. Daarnaast waren er verschillende teams ter plaatse om een handje te helpen. Zo heeft het personeel van Kruitbosch zelf ook de handen uit de mouwen gestoken om alles vlotter te laten verlopen. De samenwerking tussen alle teams was echt bewonderenswaardig. Samen zijn we erin geslaagd om alles binnen de vastgelegde termijn af te ronden. Tenslotte had Kruitbosch al in een vroege fase aan Swisslog gevraagd om een testomgeving te creëren voor een groot deel van de toekomstige SynQ Software. Op die manier kon Kruitbosch er al mee experimenteren en eraan gewend raken. Hierdoor werd het personeel al gedeeltelijk opgeleid en waren de uitdagingen tijdens daadwerkelijke implementatiefase behoorlijk kleiner.’

Samenwerking tussen Kruitbosch & Swisslog

‘We zijn zeer tevreden over het verloop van dit project. Het was een zeer aangename en professionele samenwerking. De medewerkers van Swisslog zijn echte AutoStore-specialisten die weten wat ze doen. Ze hebben ons van begin tot einde goed geïnformeerd en begeleid. We waren vooral onder de indruk van de kwaliteit van de installatie en de aangeboden nazorg. Als kers op de taart werd ook de korte opleveringstermijn ook volledig gerespecteerd’, concludeert van der Hulst.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
54