Algehele malaise in automarkt werkt door in de onderdelenbranche

Elektrificering, de vlucht naar occasions, de lagere behoefte aan leaseauto’s en de hoge prijs van auto’s in Nederland resulteerden al in het slechtste verkoopjaar voor nieuwe auto’s in 50 jaar tijd. De occasionmarkt is hierdoor net zo ontploft als de huizenmarkt. Er is meer vraag dan aanbod en occasions vliegen de deur uit. Deze bewegingen werken door in de markt voor gebruikte en gereviseerde onderdelen.

Doordat mensen zo lang mogelijk in hun auto willen blijven rijden, is er ook veel vraag naar onderdelen, waaronder vervangende motoren en versnellingsbakken. Tegelijkertijd neemt hierdoor het aanbod van jonge gebruikte onderdelen af. De Brexit gooit ook nog eens roet in het eten, want ook daar kwamen veel goede onderdelen vandaan.

Dit merkt ook onderdelen leverancier Jeroen de Jong van De Jong Automotive in Coevorden. Hij is gespecialiseerd in het leveren van motoren en versnellingsbakken en levert er duizenden per jaar aan klanten in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en andere landen. “De afgelopen jaren konden we met gemak meer dan 70% van alle aanvragen voorzien van een passend aanbod. Nu is het met moeite 60% en deze dalende trend lijkt door te zetten. De kosten van goede kwaliteit onderdelen gaat daardoor ook flink omhoog.”

“Grote, belangrijke onderdelen als motoren en versnellingsbakken zijn sowieso al lastig te leveren, omdat deze onderdelen bijna nooit nieuw geleverd of nagemaakt worden. In bijna alle gevallen gaat het om gereviseerde onderdelen afkomstig uit auto’s die verder economisch total loss zijn”, aldus De Jong. “De Jong Automotive reviseert zelf en werkt ook samen met veel Nederlandse leveranciers op dit gebied. Ook daar zie je dat de voorraden afnemen.”

Daarnaast is er natuurlijk de trend dat veel nieuwe auto’s elektrisch aangedreven worden. Ook dit fenomeen zal te merken zijn in de onderdelenbranche. “Je ziet dat merken zoals Tesla de verkoop van en service aan hun auto’s in eigen hand willen houden. Zodra de massaal verkochte Model 3’s op de occasionmarkt terechtkomen zal dit gestaag veranderen. We zijn bezig om ons ook voor te bereiden op de vraag naar elektromotoren en natuurlijk de accu pakketten. In deze tijd kun je niet stil blijven zitten”.

De overgang naar elektrische auto’s zet garagehouders onder druk, omdat ze minder onderhoud nodig hebben dan brandstofauto’s. Maar De Jong denkt dat er altijd vraag naar onderdelen zal blijven: “Auto’s blijven een grote uitgave en je gaat geen auto naar de sloop brengen omdat bijvoorbeeld je accupakket aan vervanging toe is. En als we kijken naar wat goed is voor ons milieu, dan moeten we er gewoon voor zorgen dat alle auto’s zo lang mogelijk op de weg blijven.”

Bijlages

(klik om te vergroten)

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0