DAF XF 2021, foto van Truckfan Nieuwsposter

DAF XF 2021

Serieproductie XD en XF Electric begint in voorjaar 2023
DAF start assemblagefabriek voor elektrische trucks
DAF breidt zijn productiefaciliteiten uit met een Electric Truck Assembly in Eindhoven. In deze nieuwe assemblagefabriek start dit voorjaar de productie van de Nieuwe Generatie DAF XD en XF Electric. Deze volledig elektrische voertuigen bieden een rijbereik van meer dan 500 ‘emissieloze’ kilometers. Hiermee zet DAF een belangrijke stap op weg naar nog schoner wegtransport.

De gloednieuwe Electric Truck Assembly staat op het terrein van DAF Trucks in Eindhoven. De realisatie van deze fabriek voor elektrische trucks werd in anderhalf jaar voltooid.

Dit voorjaar komen de eerste DAF XD en XF Electric trucks van de band. DAF gaat ervan uit dat de productie de komende jaren zal stijgen naar enkele duizenden voertuigen per jaar, in lijn met een toenemende marktvraag naar volledig elektrische trucks.

4x2 en 6x2 trekkers en bakwagens
De basis voor elke elektrische DAF truck van de nieuwe generatie, is een zogeheten glider; een chassis zónder aandrijflijn maar mét cabine. Zo’n glider wordt geproduceerd in de reguliere truckfabriek van DAF. Op de productielijn van de Electric Truck Assembly worden de 4x2 en 6x2 trekkers en bakwagens vervolgens in acht stappen afgebouwd tot XD en XF Electric trucks.

Twee assemblagelijnen
De nieuwe fabriek telt feitelijk twee assemblagelijnen. Terwijl op de sub-assemblagelijn de batterij-pakketten worden samengesteld, worden op de hoofdlijn alle hoogspanningscomponenten aan het chassis gemonteerd, inclusief batterijen en aandrijflijn. Op de laatste stations vinden uitgebreide controles plaats om zeker te zijn dat de truck perfect functioneert.

Maatwerk
Zoals elke DAF, worden ook de XD en XF Electric volledig op maat samengesteld, zodat ze optimaal aansluiten op de wensen van de klant. De elektrische PACCAR-aandrijflijnen zijn daarom modulair. Niet alleen zijn twee PACCAR EX-motoren (met zes verschillende vermogens) beschikbaar, ook kunnen de batterijpakketten naar klantwens op verschillende plaatsen aan het chassis worden gemonteerd voor een zo groot mogelijke opbouwvriendelijkheid.

DAF XD en XF Electric
De DAF XD en XF Electric werden in september 2022 op de IAA-beurs in Hannover gepresenteerd. De volledig elektrische PACCAR-aandrijflijnen leveren vermogens van 170 tot 350 kW (210 tot 480 pk). Ook biedt DAF een ruime keuze aan batterijpakketten. De kleinste (210 kWh) telt twee ‘strings’ en geeft een rijbereik van tot zo’n 200 kilometer. Het grootste pakket heeft 5 ‘strings’ (525 kWh) en is goed voor een actieradius van meer dan 500 kilometer. De elektrische trucks zijn vanzelfsprekend geschikt voor snelladen, waarmee zelfs het grootste batterijpakket in iets meer dan drie kwartier van 0% tot 80% kan worden opgeladen.

‘International Truck of the Year’
De volledig nieuwe DAF XD vormt de benchmark in het distributiesegment vanwege de toonaangevende veiligheid en efficiëntie en het sublieme chauffeurscomfort. De DAF XD serie werd daarom recent bekroond tot ‘International Truck of the Year 2023’ en treedt daarbij in de voetsporen van de DAF XF, XG en XG+, die eerder tot ‘International Truck of the Year 2022’ werden uitgeroepen. Het unieke DNA van de XD, XF, XG en XG⁺ is 1-op-1 terug te vinden in de XD Electric en XF Electric.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
1
WEERGAVES
65
BATTLES
MEER FOTO'S
GESPOT OP DEZE FOTO