Volvo FM 5th gen, foto van Truckfan Nieuwsposter

Volvo FM 5th gen

5.856 foto's van @Truckfan Nieuwsposter

Nieuw veiligheidssysteem ter bescherming van fietsers en voetgangers

Volvo Trucks introduceert nu een nieuw veiligheidssysteem om kwetsbare weggebruikers, die de dode hoek aan een van de zijden van de truck betreden, te detecteren.


In drukke verkeerssituaties is het zelfs voor de meest ervaren chauffeur moeilijk om alles rondom de truck waar te nemen. Om stressvolle situaties te voorkomen, introduceert Volvo Trucks nu een nieuw veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support met botswaarschuwing (Side Collision Avoidance Support). Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.


“Een ongeval kan in een fractie van een seconde gebeuren. Ons uitgebreide ongevalsonderzoek is gebaseerd op tientallen jaren studie van praktijksituaties. Dit nieuwe veiligheidssysteem helpt de chauffeur mogelijke aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers te voorkomen”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.


Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.


“Bij Volvo Trucks is onze langetermijnvisie nul ongevallen en veiligheid vormt de kern van alles wat we doen. Dit nieuwe systeem is een voorbeeld van onze inspanningen om deze doelen te bereiken”, besluit Anna Wrige.


Het nieuwe systeem zal vanaf september 2022 wereldwijd beschikbaar zijn op de Volvo FH, FM en FMX met diesel-, gas- en elektrische aandrijflijnen. De Volvo FL- en FE-modellen krijgen in 2023 de beschikking over het nieuwe veiligheidssysteem. De botswaarschuwing voldoet aan de nieuwe eisen binnen de General Safety Regulation voor kwetsbare weggebruikers (VRU – Vulnerable Road Users) die in 2024 van kracht wordt.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
1
WEERGAVES
0
BATTLES
MEER FOTO'S
GESPOT OP DEZE FOTO