Scania R580 XT (vrachtwagen), foto van Truckfan Nieuwsposter

Scania R580 XT (vrachtwagen)

Extra beloning voor jarenlange trouwe dienst chauffeur

VLK Recycling koopt twee Scania’s V8 haakarmtrucks


Breda – VLK Recycling uit Noordwijk koopt voor het eerst sinds 10 jaar weer twee nieuwe Scania’s. Op verzoek van hun chauffeur, gingen eigenaar en directeur Jan en Andries van Leeuwen voor een nieuwe 8x2 bakwagen met een verlaagde R-cabine en een SCR-only 580 pk V8 motor. Waarmee het Scaniavuur weer opnieuw aangewakkerd is binnen VLK. Want nog voor de aflevering van de eerste bestelde het bedrijf nog een tweede Scania V8 met een identieke specificatie.


“Natuurlijk komt er niet voor iedereen zo’n uitgesproken auto”, meent Andries. “Maar deze chauffeur is al jaren bij ons in dienst en dan wil je soms iets meer doen. Deze Scania V8 met zijn gestuurde voor- en naloopas is echt helemaal zijn droom. Tegelijkertijd is er wel goed over nagedacht.”


Deze truck gaat hoofdzakelijk in het schroot rijden. Dat is zwaar. Daar zorgt de 8x2 configuratie met een gestuurde voor- en naloopas in combinatie met de bladgeveerde 10 tons vooras voor een optimale gewichtsverdeling. “En dat is belangrijk bij ons. Want wij hebben behalve een VDL haakarminstallatie ook nog een kraan op de auto. Die willen we zover mogelijk naar voren plaatsen. Daarom kiezen wij voor een 18 ton/m Palfinger Epsilon kraan met een verhoogde zitplaats. Dan kan de chauffeur tijdens het laden goed in de laadbak kijken en dat is veiliger. Door nu een verlaagde verlengde dagcabine te monteren, draait die zitplaats mooi nét over het cabinedak heen. Waardoor we de kraan nog compacter tegen de achterwand konden bouwen. Via een slimme opstap aan de linkerzijde en een extra handgreep, kan de chauffeur zo vanaf zijn stoel op de kraan stappen. Verder heeft hij voor een XT-uitvoering gekozen met de stalen bumper, de roosters voor de koplampen en de wat robuustere spiegelkappen.”


VLK Recycling zit al sinds 1951 in de inzameling van papier, metalen en bouwafval. “Onze specialiteit is om die bonte verzameling materiaal, zoveel mogelijk weer te scheiden tot mono stromen product waardoor het voor de industrie makkelijker wordt om circulair te kunnen werken. Daar zit ons verdienmodel, wij moeten het zeker niet hebben van de kilometers. Integendeel, wij proberen al jaren onze ritten zo kort mogelijk te houden. Dat ging ons altijd al goed af maar is bij ons sinds de komst van goede IT-ondersteuning bijna tot kunst verheven.”


Die efficiëntie brengt volgens Van Leeuwen nog meer. “Wij zijn al 70 jaar bezig om met goed ondernemerschap zoveel mogelijk oog te hebben voor mens en omgeving. Nu heet dat MVO en zijn wij met onze vertrouwde werkwijze in één keer behoorlijk modern. Maar als je het werk zo inricht, dat je binnen een straal van maximaal 25 kilometer dicht bij huis kunt blijven, vorm je natuurlijk ook een geringere belasting voor het milieu en het klimaat. Dan komen efficiëntie en zorg voor je omgeving als vanzelf bij elkaar.”


Dat de nieuwe Scania een 580 pk sterke V8 motor kreeg, is volgens Van Leeuwen helemaal op wens van zijn chauffeur. “Die vind dat er maar een échte Scania is: met acht cilinders. Mogelijk is 580 pk wat aan de ruime kant maar we rijden altijd met een aanhangwagen. Daarbij is hij Euro 6d en met onze geringe kilometrage doen we er lang mee. Bovendien, een goede chauffeur houd je graag binnen je bedrijf want vind maar eens snel een nieuwe.” Waarmee Van Leeuwen één van zijn onderliggende zorgen aansnijdt. “Het is steeds moeilijker om goede chauffeurs te vinden en te houden. Het begint natuurlijk met een goede beloning. Maar als ook de aanschaf van een Scania daarbij helpt, weet ik wat ik moet doen.“

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
1
WEERGAVES
0
BATTLES
MEER FOTO'S
GESPOT OP DEZE FOTO