Volvo FE electric, foto van Truckfan Nieuwsposter

Volvo FE electric

5.856 foto's van @Truckfan Nieuwsposter

2325

Eerste in serie geproduceerde zware elektrische truck rijdt in Amsterdam voor Renewi

Vanaf deze week is Nederland een zware elektrische truck rijker. De Volvo FE Electric 6x2 met elektrische kraakpersopbouw wordt door internationaal waste-to-productbedrijf Renewi ingezet voor het inzamelen van bedrijfsafval in Amsterdam. Het actief kunnen terugdringen van emissies, het verder verduurzamen van de vloot en het leveren van een concrete bijdrage aan een schonere leefomgeving waren voor Renewi de voornaamste redenen om te investeren in een zwaar elektrisch voertuig.

De Volvo FE Electric voor Renewi heeft een GVW van 27 ton. Het is daarmee het zwaarste elektrische voertuig dat door een OEM af fabriek en in serie geproduceerd wordt.

Renewi’s Volvo FE Electric wordt ingezet voor afvalinzameling in binnenstedelijke gebieden. Het voertuig is voorzien van vier lithium-ion accupakketten van 50 kW elk. De accu’s laden ook tijdens het remmen op wat de Volvo FE Electric zeer geschikt maakt voor inzet met veel stop-and-go. Opladen gaat met 400 V AC-opladen met 22 kW gedurende de nacht of DC-snelladen tot max. 150 kW. De bekende CCS/Combo2-aansluitingen worden toegepast.

Bijdragen aan circulaire economie

Als toonaangevend waste-to-product bedrijf geeft Renewi dagelijks nieuw leven aan gebruikte materialen. Ongeveer 90% van het afval dat Renewi verwerkt, krijgt een tweede leven als grondstof of energie waarmee het een aanzienlijke hoeveelheid CO2 bespaart. Het aanschaffen van het elektrische voertuig waarmee de recycler nog verder de emissies kan terugdringen en de vloot kan verduurzamen, komt dan ook niet als een verassing.

“Op een duurzame manier van afval naar product, start met een duurzame inzameling. Afvalinzameling verandert in de komende jaren met de urgentie om de uitstoot van CO2 verder te verminderen. Renewi draagt hierin bij door zijn vloot aan te vullen met zero emissievoertuigen. Wij zijn verheugd dat we nu als een van de eerste organisaties wereldwijd een elektrisch inzamelvoertuig, dat af fabriek wordt geleverd, in kunnen zetten”, aldus Meinderdjan Botman, Managing Director Commercial Waste Nederland.

Speciale software

Om de batterijcapaciteit zo efficiënt mogelijk te benutten, ondersteunt Volvo Trucks Renewi in een compleet systeem. Wijnand van den Brink, Manager Special Products & Innovation bij Volvo Trucks Nederland legt uit: “Het is onze taak om de overgang naar elektrische voertuigen te vergemakkelijken. We doen dit door het aanbieden van een totaaloplossing, die bestaat uit hulp bij routeplanning, correct gespecificeerde voertuigen, oplaadapparatuur, financiering en services.”

Het is een uitdaging om het laadvermogen te maximaliseren en tegelijkertijd het rijbereik te optimaliseren. “Elektrisch rijden betekent eigenlijk anders werken. Om te voorkomen dat transporteurs teveel accucapaciteit kopen wat ten koste gaat van het laadvermogen en bovendien te duur is, bieden wij ondersteuning voor de beste inzet en het optimaal laden van de batterijen”, vervolgt Wijnand van den Brink.

Volvo Trucks heeft speciale software, waarin de route, het aantal stops en de gewichten kunnen worden ingegeven. Het systeem toont vervolgens of de route mogelijk is, hoeveel energie er per kilometer wordt verbruikt, hoeveel batterijcapaciteit er nog overblijft, wat de gemiddelde transportsnelheid zal zijn en hoe lang de rit duurt.

Volledige range elektrisch

Naast een Volvo FE Electric levert Volvo Trucks dit jaar ook de eerste lichtere Volvo FL Electric af. Daarnaast start volgend jaar de verkoop van de zwaardere Volvo FM en Volvo FMX Electric. En ook de komst van de Volvo FH en FH16 Electric is inmiddels aangekondigd. Vanaf 2021 biedt Volvo Trucks haar complete heavy duty-range elektrisch aan.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!