Waterstof

Foto's van waterstof

Waterstof nieuws

Zeewolde - Windpark Zeewolde bouwt batterijparken en waterstoffabriek om groene energie op te slaan

22-05-2024 - Windpark Zeewolde, het grootste windpark op land van Nederland, gaat uitbreiden met twee batterijparken. Hiermee wordt een kwart van de opgewekte energie opgeslagen. Dat is genoeg om de helft van de tijd energie beschikbaar te hebben voor de huishoudens in het gebied. Ook wil Windpark Zeewolde een waterstofgasfabriek bouwen.

"Alle stroom van al die windmolens van 200 vierkante kilometer komt hier binnen", legt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma uit bij het transformatorstation aan de Vogelweg in het buitengebied van Zeewolde. Hij wijst naar de zijkant van het station en zegt dat de twee batterijparken ernaast worden gebouwd. Gezamenlijk heeft het complex 4.400 vierkante meter nodig op de energie op te slaan. Dat gebeurt in zeecontainers die op het terrein worden geplaatst.

Minder netcongestie
De batterijparken moeten ervoor zorgen dat de inwoners van Zeewolde ook in de toekomst op elk moment van de dag stroom kunnen blijven gebruiken. "Dat is een thema wat iedereen toch steeds meer hoort op het journaal. Dus met een beetje geluk gaat dit bijdragen aan minder netcongestie in het dorp", zegt Sieburgh Sjoerdsma.

Het windpark heeft ook een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een waterstoffabriek. De fabriek is gepland achter het transformatorstation en zal met de energie van de windturbines groene waterstof produceren, een duurzame brandstof die kan worden gebruikt voor zwaar transport, zoals vrachtwagens en bouwmachines.

'Zeewolde fossielvrij'
Sieburgh Sjoerdsma schetst het beeld dat de industrie in de komende jaren moet omschakelen van fossiele brandstoffen naar schonere brandstof. "Een gedeelte van de vrachtwagens wordt ook wel elektrisch, maar de zware vrachtwagens en zwaar materiaal zoals shovels en dergelijke, die zullen dus ook fossielvrij moeten en daar is waterstof weer een goede oplossing voor."

Hij verwacht dat de waterstoffabriek interessant kan zijn voor bedrijven uit de bouwsector en transportbedrijven uit Zeewolde. Doel van het initiatief is om het buitengebied van Zeewolde volledig fossielvrij te maken.

In 2026 moet alles klaar zijn
De bouw van de batterijparken start binnen enkele weken en zal naar verwachting in juli 2025 voltooid zijn. De vergunningaanvraag voor de waterstoffabriek is onlangs ingediend. Sieburgh Sjoerdsma hoopt dat die bouwwerkzaamheden begin volgend jaar kunnen starten, zodat alle werkzaamheden in 2026 zijn voltooid en het complete complex operationeel zal zijn.

Nieuwsgrazer

Doorbraak met groene waterstof: bij deze techniek gaat bijna geen energie verloren

15-05-2024 - Het Australische bedrijf Hysata heeft een elektrolyser ontwikkeld die water splitst in waterstof en zuurstof met een efficiëntie van 95 procent. Dat maakt het apparaat efficiënter dan alle andere elektrolysers op de markt.

Nieuwsgrazer

Chili wil met behulp van Nederlands kapitaal hoofdrolspeler worden op markt van groene waterstof

11-05-2024 - Het Zuid-Amerikaanse Chili heeft twee belangrijke troeven in handen: altijd zon en wind. Ideaal dus voor de productie van groene waterstof. Diego Pardow, de Chileense minister van Energie én fan van Feyenoord, gaat komende week in Rotterdam op zoek naar Nederlands investeringsgeld. ,,Chili is veerkrachtig, zoals havenarbeiders dat zijn.”

Nieuwsgrazer

Nog meer Waterstof nieuws

Datum Onderwerp Reacties
08-05-2024 In deze fabriek moet waterstof worden gemaakt van windenergie, maar de tijd dringt: 'Hier hangt onze energietransitie vanaf' 0 reacties
08-05-2024 Mobiel snellaadstation dat waterstof omzet in stroom moet ‘gamechanger’ worden voor zero-emissie 0 reacties
30-04-2024 Video: ‘Dankzij waterstof kan Nederland nieuwe oliestaat worden' 0 reacties
25-04-2024 Toyota zet nu volledig in op elektrische auto’s: bZ3C en bZ3X 0 reacties
23-04-2024 Grote plannen voor waterstof lopen spaak 0 reacties
13-04-2024 Bouw waterstoffabrieken loopt massaal vertraging op: 'Iedereen wacht op elkaar' 0 reacties
10-04-2024 Projecten voor schone waterstof vallen bij bosjes om: ’Economisch niet levensvatbaar’ 0 reacties
08-04-2024 Start-ups bioplastic en waterstof nemen intrek in haven Antwerpen 0 reacties
05-04-2024 Crematoria Twente dichter bij stap naar waterstof: ‘Durven we die pionier te zijn?’ 0 reacties
23-03-2024 Waterstof: Belgische ontdekking kan revolutie in autosector veroorzaken 0 reacties
08-03-2024 Een glorieuze toekomst voor groene waterstof? Beleggers zien het niet 0 reacties
06-03-2024 Ondernemers balen van zero-emissiezone: 'Veel te snel doorgedrukt' 0 reacties
05-03-2024 Deze centrale staat in top 20 grootste uitstoters, maar kán op waterstof draaien. Er is alleen één probleem 0 reacties
27-02-2024 Nieuwe subsidie voor meer duurzame waterstofproductie 0 reacties
26-02-2024 TNO gaat onderzoek doen naar witte waterstof in Nederland en Antillen | Cha 0 reacties
25-02-2024 Holthausen voor Zweden – Martin Vonk 0 reacties
22-02-2024 Dit bedrijf wil energie uit de zeebodem halen: de doorbraak voor groene waterstof? 0 reacties