Speciaal

Foto's van speciaal

Speciaal nieuws

Rail Cargo Logistics koopt 200 graanwagons voor export Oekraïne

25-11-2022 - Rail Cargo Logistics, dochter van Rail Cargo Group, heeft 200 nieuwe graanwagons aangeschaft bij wagonverhuurder Ermewa voor de export van graan uit Oekraïne. De eerste 25 wagons zijn eind oktober al gearriveerd. De overige wagons worden eind 2023 verwacht. Dit meldt NT-zustervakblad RailFreight. De wagons zijn speciaal ontwikkeld voor het vervoeren van agriculturele producten en […]

Nieuwsgrazer

Boeren bij wie drugslab wordt gevonden krijgen meer bescherming

07-11-2022 - Een helder huurcontract moet voorkomen dat criminelen schuren en stallen op het platteland gaan gebruiken voor drugslabs of hennepkwekerijen. Met een modelcontract wil de overheid iets doen om boeren te beschermen tegen criminele activiteiten. Door het contract worden boeren niet strafrechtelijk vervolgd en hoeft hun bedrijf niet op slot als er iets wordt gevonden.
Het is een groot probleem op het platteland: criminelen die lege schuren en stallen van boeren huren om daar een drugslab of hennepkwekerij beginnen. Op slinkse wijze wordt de boer overgehaald zijn stallen te verhuren. Als er dan een lab of kwekerij wordt ontdekt, zijn de gevolgen voor de boer groot. Ook al weet hij niet altijd wat er in zijn schuur of stal gebeurt. Op basis van de zogeheten Wet Damocles kan de burgemeester een gebouw en zelfs een heel perceel maanden of zelfs een jaar op slot gooien. Daarmee houdt het niet op voor een boer. Het Openbaar Ministerie gaat vaak ook over tot strafrechtelijke vervolging van de eigenaar als er een drugslab in zijn gebouw wordt ontdekt.Buiten schotDe gemeenten Meierijstad, Boekel en Bernheze willen samen met het Openbaar Ministerie, politie en land- en tuinbouworganisatie ZLTO dit probleem aanpakken. "Met een speciaal huurcontract hopen we criminelen buiten de deur te houden", zegt de Boekelse burgemeester Caroline van den Elsen.Het huurcontract is opgesteld door de gemeenten en ZLTO. Dit contract moet niet alleen criminelen afschrikken. Als er toch bijvoorbeeld een drugslab wordt gevonden, blijft de boer buiten schot. Geen sluitingEr worden naast het huurcontract meer eisen gesteld waaraan de boer moet voldoen:De boer moet de achtergronden van de huurder checken.De huur mag niet contant betaald worden.De boer moet altijd toegang hebben tot de verhuurde ruimte.De boer moet de ruimte vier keer per jaar controleren met foto's als bewijs.Als er iets mis is, moeten de boer dat verplicht melden.Het OM wil niet zover gaan dat de boer helemaal niet vervolgd kan worden.

Nieuwsgrazer

Truckland Academy: de beste route naar een carrière in de voertuigtechniek

04-11-2022 - Truckland gooit het over een andere boeg. De bedrijfsvoertuigenspecialist startte medio september met de Truckland Academy. In twee tot drie jaar worden voornamelijk jonge mensen intern opgeleid tot de monteur van de toekomst, terwijl ze al meteen een goed salaris verdienen.

Het is voor veel garagebedrijven een bekend fenomeen: ze zitten te springen om jonge mensen, maar hebben tegelijkertijd onvoldoende tijd om die mensen goed in te werken en te begeleiden. Het gevolg is dat de nieuwkomers gedemotiveerd raken of zelfs alweer snel vertrekken; op weg naar een plek waar ze zich wél denken te kunnen ontwikkelen en waar in ze wordt geïnvesteerd. Truckland gaat verder voor deze aankomende techneuten. Het bedrijf heeft een Truckland Academy ontwikkeld om met name jonge technici een vliegende start te geven.

Joey Schrover begeleidt de eerste lichting studenten van Truckland Academy in de Truckland-vestiging in Boxtel. Hij werkte vijftien jaar als monteur en leermeester bij een garagebedrijf, waarna hij op een ROC als docent didactische ervaring opdeed. Als kersverse Truckland Academy-docent kan hij alles wat hij leerde in de praktijk brengen en zijn kennis overdragen.

Aantrekkelijk blijven
“In de zuidelijke vestigingen van Truckland hebben we ongeveer dertig talentvolle medewerkers en stagiairs tussen de 15 en 23 jaar rondlopen die in aanmerking komen voor dit traject”, vertelt Joey. “Die mensen willen we intensief begeleiden. Op de eerste plaats voor henzelf, om ze op te leiden tot complete en breed opgeleide monteurs. En natuurlijk worden zij de volgende generatie Trucklanders, volledig zelfstandig en technisch stevig onderlegd.”

Goede begeleiding
Joey sprak in aanloop naar Truckland Academy met deze doelgroep en de leermeesters van Truckland. “Vaak hoorde ik dezelfde verhalen. De leermeesters willen graag goede begeleiding geven, maar hebben er - deels vanwege personele krapte - de tijd niet voor”. Daardoor kregen de jonge technicians taken toebedeeld die allesbehalve uitdagend zijn, en ook niet bijdragen aan hun ontwikkeling. Dat is niet zoals het moet zijn. Waarbij we met de Truckland Academy borgen dat het praktijkgedeelte van de opleiding goed en efficiënt doorlopen wordt met de juiste begeleiding van de technisch studenten.”

Opleiding op drie niveaus
Truckland Academy duurt twee tot drie jaar. Joey: “Op niveau 2 word je in twee jaar klaargestoomd tot Bedrijfswagenmonteur. Een niveau hoger - niveau 3 dus - duurt drie jaar. Hier worden studenten opgeleid tot Eerste Bedrijfswagenmonteur. Na succesvolle afronding kun je een apk-keuringscertificaat behalen. Wil je hierna nog verder leren, dan bieden we de opleiding tot Technisch Specialist op niveau 4 aan. Alle opleidingen kunnen zowel in BBL- als BOL-vorm gevolgd worden, en de kosten zijn uiteraard voor Truckland. We beginnen met studenten uit deze regio in ons opleidingscentrum in Boxtel, maar we gaan leerlingen ook op hun eigen vestiging coachen. Dat is toch het leukste.”

Aftrap in september 2022
De aftrap van Truckland Academy was tegelijk met de start van het nieuwe schooljaar, in het speciaal ingerichte lokaal in de vestiging Boxtel. Zoals wel vaker komt eerst de basis aan bod, vertelt de docent. “We starten met de huisregels en werkethiek: hoe stel je je op binnen een organisatie en hoe ga je om met verantwoordelijkheden en afspraken. Daarna maken we de studenten wegwijs in onderdelenherkenning van het voertuig. In een later stadium laten we leerlingen diagnoses uitvoeren en storingen herstellen, zowel mechanisch als elektronisch.

Volgens Joey is iedereen binnen Truckland enthousiast over de Academy. “Op de eerste plaats de studenten; zij krijgen een complete en goede opleiding terwijl ze gewoon betaald worden voor het werk dat ze doen. Ook voor Truckland is het natuurlijk goed. Hiermee blijft ons bedrijf aantrekkelijk voor talentvolle monteurs, die we zelf opleiden volgens onze hoge standaarden. De bedoeling is natuurlijk dat ze na hun interne opleiding hier aan boord blijven. Dat doen we door goed werkgeverschap: zorgen dat ze het nergens anders beter hebben dan hier.”

Uitbreiden richting andere Truckland-regio’s
Vooralsnog is Joey de enige Academy-docent. “Ik krijg ondersteuning van onze leermeesters, die graag bijdragen aan het succes van dit traject. Het idee is dat we dit concept hierna richting de andere regio’s uitbreiden. Maar eerst leggen we de basis en daar heb ik enorm veel zin in.”

Truckfan Nieuwsposter

Nog meer Speciaal nieuws

Datum Onderwerp Reacties
17-10-2022 15 dode hazen op de achterbank, stropers opgepakt na wilde vluchtpogingen 0 reacties
05-10-2022 Mongoolse landbouw haalt banden aan met Europa 0 reacties
02-10-2022 Mack- en Speciaal Transportdag 2022 0 reacties
22-09-2022 Volvo Trucks begint in 2025 met testen van brandstofceltrucks door klanten 0 reacties
20-09-2022 Van der Plas geeft ode aan boeren, Ouwehand in zeejurk 1 reactie
07-09-2022 Vergelijking-keuze 1 reactie
01-08-2022 Opnieuw afval gedumpt op snelweg, vermoedelijk met asbest 10 reacties
27-07-2022 Einar Wathne en Bert Pauli speciaal adviseurs Protix 0 reacties
21-07-2022 EK schapendrijven van start in Hoogwoud: "Speciaal om hier weer te gaan staan" 0 reacties
21-07-2022 12-rijige wiedrobot ruimt autonoom onkruid op 0 reacties
07-07-2022 ​Vitelco lanceert nieuw concept voor horeca 0 reacties
29-06-2022 EU-ministers bereiken akkoord over klimaatpakket: 'Heel belangrijke stap' 9 reacties
18-06-2022 Massey Ferguson 148 - Vetnippel op huis stuurolie??? 8 reacties
01-06-2022 Dik 600 geautomatiseerde Axors voor de Braziliaanse suikerrietoogst 0 reacties
25-05-2022 Nominaties verkiezingen Beste Leerbedrijf en Praktijkopleider 2022 bekend 0 reacties
20-05-2022 NoPalm Ingredients wint Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 0 reacties
15-05-2022 De Porsche Diesel Club Europa Friesland Ausfahrt in Franeker 0 reacties