Parkeren

Foto's van parkeren

Parkeren nieuws

Eén op vijf ernstige auto-ongelukken veroorzaakt door slaaptekort

18-03-2023 - Slecht slapen veroorzaakt meer problemen dan veel mensen weten. Naast een negatief effect op de gezondheid, heeft een gebrek aan slaap in het verkeer dezelfde uitwerking als het drinken van alcohol. 20 procent van de ernstige auto-ongelukken had voorkomen kunnen worden wanneer bestuurders goed uitgeslapen achter het stuur waren gekropen. Aankomende vrijdag is het de Internationale dag van de Slaap. Reden voor Beter Bed om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in combinatie met het belang van een goede nachtrust. Om het effect van te weinig slaap op het rijgedrag te illustreren, deed coureur Tom Coronel een testrit in een simulator na 24 uur zonder slaap. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar concludeerde dat de gerichte aandacht en concentratie na 24 uur zonder slaap duidelijk verminderd waren.

Slaperig achter het stuur zitten kan leiden tot minder controle over de auto. Iemand die slaperig is, is minder alert, laat vertraagde reactietijden zien en heeft meer moeite om beslissingen te maken. Als mensen slaperig zijn, ontvangen ze gevaar- en angstsignalen minder goed. Ze kunnen situaties minder reëel beoordelen en dat zorgt voor serieuze problemen op de weg.

Slaaptekort heeft zelfde effect als alcohol
21% procent van alle dodelijke auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat mensen slaperig achter het stuur zitten. Daarmee komen auto-ongevallen door slaperigheid bijna net zoveel voor als door alcoholgebruik. Jezelf minder dan vier uur slaap gunnen kan leiden tot een vijftien keer zo hoog risico om een auto-ongeluk te veroorzaken1. Als je achttien uur niet geslapen hebt, staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol, oftewel twee glazen alcohol. Als je vierentwintig uur niet geslapen hebt, staat dat gelijk aan een promille alcohol. Dat is twee keer zoveel dan wettelijk toegestaan, oftewel vier glazen alcohol2.

Overschat jezelf niet
Slaapwetenschapper Merijn van de Laar vertelt: “Deze theoretische beschrijving van wat slaapgebrek doet met verkeersveiligheid, zien we heel duidelijk terug als we de twee testritten van Tom Coronel met elkaar vergelijken. De eerste rit was hij fit en had hij voldoende geslapen. We zien snelle reactietijden, een strakke koers, een goed anticiperend vermogen en een rondetijd van 1:20.680 minuten. Bij de tweede rit, na 24 uur zonder slaap, is duidelijk te zien dat hij in de gesimuleerde race minder presteert en het moeilijk vond om de rit tot het einde vol te houden. Zijn rondetijd was ook trager en kwam neer op 1:22.600 minuten.” Tom Coronel reageert daarop: “Ik ben professioneel autocoureur en je zou kunnen stellen dat ik de auto erg goed kan controleren en een bovengemiddeld goed inschattings- en reactievermogen heb, ook na een nachtje zonder slaap. De tweede testdag voelde ik me slaapdronken en tijdens de test werd duidelijk dat ik niet snel genoeg anticipeerde. Dat zie je terug in de rondetijden, maar heb ik ook zeker aan mijn lichaam gevoeld. Ik testte dit nu in een simulator, maar ik wil absoluut voorkomen dat dit me ooit gebeurt op de openbare weg.”

Ongelukken voorkomen
Vermoeid gaan rijden kan zorgen voor zogenaamde microslaapjes. “Onder invloed van de stof adenosine in ons brein wordt de slaperigheid zo hoog, dat je lichaam wel moet toegeven aan slapen. En dat is levensgevaarlijk”, licht van de Laar toe. “Het raam openzetten of muziek aandoen werkt dan helaas niet meer. En ook iets kauwen of eten is niet bewezen effectief.” Mensen met onbehandelde slaapstoornissen en jongvolwassenen hebben de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen, met name tussen 00.00 en 06.00 uur. Het advies van de slaapwetenschapper is om bij geeuwen, knikkebollen, zware oogleden, borden missen, dagdromen en moeite om te focussen geen enkel risico meer te nemen en de auto ergens te parkeren voor een dutje van 20 minuten.

Truckfan Nieuwsposter

Je (gewone) auto parkeren bij een kapotte laadpaal, mag dat?

09-02-2023 - Meer dan honderd laadpalen van leverancier Allego zijn voor langere tijd onbruikbaar. Op deze laadpalen zit een sticker: ‘tijdelijk buiten gebruik’. Als deze laadpalen toch stuk zijn, mag je hier vast wel parkeren met een normale auto. Of toch niet?

Nieuwsgrazer

Stokbroodautomaat vervangt verdwenen bakker in krimpende Franse dorpen

29-07-2022 - Overal op het Franse platteland kom je ze tegen. Rijd door kleine dorpjes of gehuchtjes en je ziet ze op de straathoeken staan: stokbroodmachines. Het zijn een soort cabines waar je geld in gooit en dan rolt er een verse baguette uit. Er zijn geen officiële cijfers maar volgens schattingen staan er verspreid over Frankrijk inmiddels zo'n 12.000 dergelijke automaten. En hun aantal blijft groeien.

"Ik ben zelf vijf jaar geleden begonnen met de eerste en heb er inmiddels zeven", zegt de Normandische bakker Nicolas Lepenant. "Dankzij die zeven machines verkoop ik nu zo'n 750 stokbroden per dag extra. Mijn omzet is erdoor omhooggeschoten. Ik heb een extra bakker kunnen aannemen en ook twee jongens die de broden zeven dagen in de week naar de machines brengen."

Lepenant heeft zelf een bakkerij in Pont Audemer, niet ver van Rouen. Daaromheen liggen veel kleine dorpjes tussen de maisvelden. En zoals overal op het Franse platteland sluiten cafés, apotheken en bakkers hier de deuren. Er zijn zó weinig bewoners over dat een winkel niet meer rendabel is.

"Ik heb gehoord dat er nu zo'n zeven bakkers per maand hun zaak sluiten. Dat is toch heel triest voor een land als Frankrijk", zegt Lepenant. "In een zo'n gemeente hier in de buurt, Corneville-sur-Risle, zat een bakker maar die ging een paar jaar geleden ook dicht."
Stokbroodafhaalpunt

Dus stelde Lepenant aan de burgemeester voor om er een stokbroodafhaalpunt neer te zetten. "Hij vond het eerst nogal vreemd, dat er geen echte bakker meer zou zijn. De Fransen zijn daar nogal aan gehecht, hè? Maar ik liet hem zien hoe goed het liep in andere dorpen, en toen kreeg ik groen licht."

Het kostte Lepenant alles bij elkaar 55.000 euro om het apparaat in het dorp neer te zetten. Nu verkoopt hij hier 160 stokbroden per dag. De klanten kunnen hun auto ernaast (gratis) parkeren. "De baguettes zijn echt erg lekker, ze zijn krokant", zegt een mevrouw die net 1,10 euro in de machine heeft gegooid. "Wat mij betreft zijn ze net zo lekker als die van de bakker."

Een man komt in de rij staan. "Het grote voordeel: je kunt hier altijd terecht. Ook als de winkels dicht zijn, zelf 's avonds. Dat is praktisch." Een volgende bewoner van het dorp sluit aan in de rij. "Het stokbrood hier kost 10 cent meer dan bij de bakker. Maar die bakkerswinkel ligt kilometers rijden hiervandaan. Dus die 10 cent weegt makkelijk op tegen de benzinekosten."

Nicolas Lepenant loopt naar de achterkant van de machine met een stapel stokbroden uit zijn eigen bakkerij. "Ze zijn half afgebakken." Hij legt ze een voor een op een stellage in de cabine. "Vanuit hier rollen ze de oven in, achterin het apparaat. Daar worden ze in zeven minuten afgebakken. Dus de klant heeft altijd vers brood."

De markt is flink aan het groeien, zeggen alle betrokkenen. Een van de grotere producenten van de stokbroodmachines is MaBaguette in West-Frankrijk. Die leverde bij de start in 2013 zo'n zeventig machines per jaar. Inmiddels zijn dat er drie à vier keer zoveel. Het zijn apparaten waar de stokbroden kant-en-klaar afgebakken ingaan. Fabrikant ICI Baguettes levert afhaalpunten met ingebouwde oven, die zit op zo'n 200 verkochte apparaten per jaar.

De stokbrood-afhaalpunten zijn een vertrouwd gezicht geworden in de dorpen. Ze duiken overal op en het is een noodgedwongen oplossing voor het platteland met z'n winkelsluitingen. Sommige Fransen zijn wel bang dat een oude traditie verdwijnt: bij de bakker maak je ook altijd een praatje met de verkoper of met de andere klanten. Maar bij de baguette-automaat is er weinig sociaal contact. Je haalt je stokbrood eruit en je vertrekt weer.

"Nou, weet je: we zetten deze machines juist neer op plaatsen waar geen bakker meer is", zegt Nicolas Lepenant. "In plaats van dat mensen kilometers moeten rijden, kunnen ze nu gewoon in hun eigen buurt terecht." En zelfs bij de 'baguetterobot', zoals één klant het noemt, blijven de mensen regelmatig staan voor een praatje met andere klanten. "Iedereen tevreden toch?", zegt Lepenant.

Nieuwsgrazer

Nog meer Parkeren nieuws

Datum Onderwerp Reacties
08-07-2022 Boeren blokkeren bedrijf in vleesvervangers in Goor: ‘Onwaarheden over boeren op jullie website moeten eraf’ 0 reacties
22-06-2022 Protestveld in Stroe is vol: Groningse boeren moeten trekker elders parkeren 0 reacties
20-06-2022 Fransen vaker met drank op achter het stuur 0 reacties
20-06-2022 #wijblijven - Oproep voor Noord-Hollandse actie-boeren 0 reacties
06-06-2022 Deutz D4506 - Versnellingsbak schakelt niet meer. 6 reacties
16-05-2022 Transport Compleet Hardenberg maakt zich op voor weerzien met de sector 0 reacties
02-05-2022 Hoe hoog is de boete voor fout parkeren (zonder te laden) bij een openbaar oplaadpunt? 2 reacties
08-04-2022 Parkeren onder 12.000 zonnepanelen: Efteling bouwt giga-overkapping en wil over acht jaar energieneutraal zijn 0 reacties
03-02-2022 Ongevraagd laadpalen plaatsen voor stekkerauto: verdringt dat de parkeerplaats voor benzine-auto? 0 reacties
25-01-2022 Gratis parkeren, maar niet waar er een laadpaal staat 0 reacties
16-01-2022 Tractors parkeren op Museumplein voor demonstratie 134 reacties
25-11-2021 Hier komt het eerste zonnelaadstation voor elektrische auto’s in de Achterhoek 0 reacties
31-10-2021 Boerendochters Hendrien, Willemijn en Nathalie staan klaar om het bedrijf over te nemen 0 reacties
19-08-2021 In Wouters tuin lopen de biggetjes rond die straks op zijn barbecue liggen: ‘Je weet letterlijk wat je eet’ 0 reacties
08-06-2021 Boer maakt korte metten met foutparkeerder: auto én automobilist omver gegooid 0 reacties
21-11-2020 Bestuurder ramt twee auto's en vliegt door de lucht bij parkeren van zijn elektrische Porsche 0 reacties
17-11-2020 Eerste boeren aangekomen in Den Haag om actie te voeren, geen overlast op snelwegen 1 reactie