Grondwater

Foto's van grondwater

Grondwater nieuws

Drinkwatertekort is op te lossen, maar dat kost wel wat. 'Drinkwater is nu absurd goedkoop'

09-04-2024 - Geen water meer uit de kraan. Het kan over een paar jaar werkelijkheid zijn. Nederland is rijk aan water, maar grondwater wordt schaarser. Hoe kunnen we een drinkwatertekort voorkomen?

Nieuwsgrazer

Hoe kijkt Brussel naar de Nederlandse veehouderij, een route naar een oplossing, deel1..

04-04-2024 - De laatste weken valt alles en iedereen over elkaar heen met een mening en of plannen over de gevolgen van het verlies van de derogatie.

We hebben een heuse mestcrisis. En dat is niet goed. Alleen de term mestcrisis zorgt al voor onrust.

De afgelopen weken/maanden hebben enkele personen van Staf en SSC druk in de weer geweest met een EU WOB en een data base van de EC, de Joint Research Centre.

Dat levert een ander inzicht op en ook een route tot een oplossing.
Ik zal in een aantal stappen uitleggen wat wij tegen kwamen en waar er ruimte is. Want ruimte is er om de mestcrisis te verzachten.

De Nitraatrichtlijn stamt uit 1991. Doel is het monitoren van nitraten uit agrarische bronnen in grond en oppervlaktewater.
Gasvormige emissies zijn uitgesloten. Dat is al het eerste punt. De Derogatiebeschikking bevat elementen die het Nederlandse kabinet heeft laten optekenen die niets met de Nitraatrichtlijn te maken hebben.

De Nitraatrichtlijn verlangt van een lidstaat dat zij daar waar nitraten uit agrarische bronnen een risico tot norm overschrijding veroorzaken, zij die gebieden aanwijzen als kwetsbare zone. Nederland heeft er van begin af aan (1994) voor gekozen om het gehele oppervlak van Nederland aan te wijzen als kwetsbare zone. Vervolgens wordt een lidstaat verplicht om voor die kwetsbare zones elke 4 jaar een actie programma op te stellen. Buiten die kwetsbare zones hoeft er geen actie programma te komen. Dit is een route hoe een lidstaat denkt de norm van 50 mg nitraat/11.3 mg N per liter water te halen. Er zijn nu 7 actie programma s geweest. Hebben ze effect gehad? Nee, de waterkwaliteit is niet of nauwelijks gewijzigd in die drie decennia.
Voorafgaand aan zo'n actie programma behoort er een landenrapportage opgesteld te worden , een verslag legging van het resultaat van de afgelopen periode.

Brussel kijkt naar de volgende zaken:
- Grondwater onder de 50 mg nitraat per liter
- Oppervlaktewater onder de 11.3 mg N per liter water. Wat we tegen komen in de landenrapportage is dat Nederland per waterschap haar eigen norm kiest (tot 5 keer scherper dan de Brusselse norm) en ook fosfor betrekt in de Nitraatrichtlijn, terwijl die fosfor norm nergens door Brussel wordt gesteld.
- voorkomen van eutrofiëring waarbij er drie categorieën zijn , eutroof (biologische waterkwaliteit is ondermaats boven de chemische waterkwaliteit, potentieel eutroof (chemische waterkwaliteit veroorzaakt hier de eutrofiëring boven de biologische kwaliteit), niet eutroof ( chemische en biologische waterkwaliteit zijn in orde)
Ook kijkt Brussel naar de veedichtheid, waarbij de focus op kg N per ondergeschikt is. Let wel, een focus op veedichtheid op basis van mestplaatsing niet op basis van limitering staarten per ha.

Hieronder want screenshots die relevant zijn.

John Spithoven

Er is grondwater genoeg. Sproeien van grasland mag in Brabant gewoon

03-04-2024 - De komende twee maanden mag er, mocht dat nodig zijn, gewoon gesproeid worden op de graslanden in Brabant. De natte herfst en winter hebben ervoor gezorgd dat de grondwaterstanden op de peildatum 1 april hoger dan gemiddeld zijn voor de tijd van het jaar. Dat laat het waterschap Aa en Maas weten.

Nieuwsgrazer

Nog meer Grondwater nieuws

Datum Onderwerp Reacties
03-04-2024 Brabantse boeren mogen dit voorjaar grasland beregenen 6 reacties
25-03-2024 TNO: Bron van stikstof en fosfor in zeekleigebieden niet altijd duidelijk 0 reacties
29-02-2024 Acties agrochemie voor bescherming wingebieden drinkwater 0 reacties
19-01-2024 Grote watervlakte in de Drunense Duinen door de regen: 'Nog nooit gezien' 0 reacties
18-01-2024 Hier pompen ze jaarlijks 360 olympische zwembaden vol water weg, de boer zou al die liters wel willen hebben, maar helaas 0 reacties
18-01-2024 Kan weggepompt grondwater bij tunnelbak hergebruikt worden door boeren? Onderzoek bij A2 in Best 0 reacties
12-01-2024 Tientallen kikkers en salamanders dood door wegpompen water in IJmuidense duinen 0 reacties
05-01-2024 Bloembollen dreigen te verrotten door kletsnatte winter 0 reacties
19-12-2023 Hier is het grondwater in Nederland vervuild: 'Het is dweilen met de kraan open’ 0 reacties
18-12-2023 Grondwater in Brabant is vervuild: 'Het is dweilen met de kraan open’ 35 reacties
09-12-2023 Stichting Stikstof Claim: Knip nieuwe aanpak stikstof in 2 stukken 1 reactie
07-12-2023 Ministerie LNV schetst veel dramatischer beeld grondwaterkwaliteit dan Europa – Stichting Agrifacts 39 reacties
02-12-2023 Waterschappen willen vervuiling harder aanpakken: ‘Ik vertik het om de rekening door te schuiven naar onze kinderen’ 0 reacties
30-11-2023 Enorme drugsafvalput lijkt nu op een bouwput van een wolkenkrabber 0 reacties
08-11-2023 Vogels kun je niet melken (wereld première) - Noordelijk Film Festival 2 reacties
05-10-2023 Het stikstofprobleem kan men ook niet oplossen 0 reacties
03-09-2023 Koelwater met antivries voor tractor mengen 19 reacties