Eindhoven

Eindhoven nieuws

Thijs heeft een draaiorgel op zonne-energie: 'Volgens mij ben ik de eerste'

06-06-2023 - Thijs Haenen uit Geldrop heeft een bijzonder draaiorgel dat werkt op zonne-energie. Afgelopen weekend speelde hij er voor het eerst mee in de binnenstad van Eindhoven. Volgens hem is hij de eerste orgelman in Nederland die op deze manier zonne-energie gebruikt.
Een draaiorgel maakt muziek als er een soort ponsband met openingen door het instrument getrokken wordt. Vroeger werd dat met de hand bediend door aan een wiel te draaien. Tegenwoordig gebeurt dat elektrisch. Vaak met een accu, maar Thijs deed het met een aggregaat."Het verhaal gaat dat de gemeente Eindhoven vanaf 2025 alles emissievrij wil hebben in de binnenstad. Dan kan ik moeilijk met een strak gezicht met mijn benzine-aggregaatje daartussen gaan staan, ook al verbruikt dat bijna niets. Ik was al een jaar bezig om daar iets op te verzinnen."
Maar dat is niet de enige reden. "Ik vind het ook gewoon leuk om hiermee bezig te zijn. Ik werk in de techniek en heb aan de TU Eindhoven gestudeerd. Ik vind het mooi om met de nieuwste technieken bezig te zijn. Ik was al heel lang alles uit aan het puzzelen en vorige maand vielen de puzzelstukjes ineens op zijn plek."Even vreesde hij dat iemand anders hem voor was. "Een collega-orgelman in Groningen zei dat hij al zonnepanelen op zijn orgel had staan. Maar dat bleek een 1 aprilgrap te zijn. Toen dacht ik wel: zo gelooft niemand meer dat ik hier serieus mee bezig ben. Maar dat viel gelukkig mee." "Het gaat om een kant-en-klaar opvouwbaar zonnepaneeltje", legt hij uit. "Dat kun je gewoon in de winkel kopen. Als ik met mijn orgel de stad in ga, zet ik ze er bovenop. Daarnaast heb ik een accupakketje dat ik op de wagen zet. Ook draagbaar."
De panelen zijn twee meter lang en vijftig centimeter breed. Ze passen precies als een dakje boven het orgel. En nog een voordeel: je hoort geen gebrom meer tussen de nummers door.Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen ongeveer twee derde van wat het orgel aan energie verbruikt. "Daarmee kan ik het heel lang volhouden. En als de zon niet schijnt, kan ik op de accu's nog steeds tien tot elf uur spelen. Ook voor de winter is dat genoeg, als het een keer niet zonnig is."LEES OOK: Thijs werd in de Efteling verliefd op draaiorgels en dat ging nooit over

Nieuwsgrazer

Next Level wil illegaal gekapte bomen compenseren. Boete hangt bedrijf nog boven het hoofd

06-06-2023 - EINDHOVEN - Tientallen bomen aan de Parklaan 54 in Eindhoven, die eind februari door illegale kap het loodje legden, zullen worden gecompenseerd door de eigenaar van het perceel. Next Level Vastgoed heeft daarvoor maandag een plan toegestuurd aan de gemeente.

Nieuwsgrazer

Kans op natuurbranden neemt toe en dat na alle regen: zo zit dat

01-06-2023 - Het voelt een beetje raar: na een paar kletsnatte maanden wordt nu gewaarschuwd voor het risico op natuurbranden. In de hele provincie geldt momenteel fase 2, wat duidt op een verhoogd natuurbrandgevaar.

Hoe komt dit?
Het voorjaar was lange tijd ver te zoeken. De maanden maart en april verliepen ronduit regenachtig en ook het eerste deel van mei was niet best. Balen voor ons, maar voor de natuur was het fijn. Eerdere jaren was er sprake van een vroeg neerslagtekort. Nu was daar geen sprake van. Maar sinds half mei viel er nauwelijks nog regen. En nu waarschuwt de brandweer voor het risico op natuurbranden. Hoe kan de grond nu al zo droog zijn, na die lange natte periode? Weerman Rico Schröder van Weerplaza heeft een antwoord. Combinatie van zon en wind“Het heeft te maken met verdamping. Het is alweer ruim twee weken droog en het waait flink. Daardoor verdampt veel water, dagelijks zo’n drie tot vier millimeter.”

Ondanks het natte voorjaar is er landelijk een neerslagtekort van zo’n 66 millimeter. Dieper in de grond is het waterpeil nog prima in orde, zegt Schröder. Maar met het zonnige weer en de wind is het vocht uit de bovenlaag van de grond verdampt. Die bovenlaag is hartstikke droog en dus ligt het gevaar van een natuurbrand op de loer. Zo was er dinsdag een kleine natuurbrand in Heeze. De komende periode blijft het ook, is de voorspelling. Pas in de tweede helft van juni lijkt de kans op regen- en onweersbuien toe te nemen. Het neerslagtekort zal daarom verder oplopen, naar 114 millimeter, verwacht Schröder. “En dan zitten we weer boven het gemiddelde.”

Nieuwsgrazer

Nog meer Eindhoven nieuws

Datum Onderwerp Reacties
31-05-2023 Ambitieuze plannen voor elektrisch vliegen. ‘Technologie die de wereld kan veranderen’ 0 reacties
21-05-2023 Nederland ontkomt niet aan uit de lucht halen van CO2, maar mogelijkheden beperkt 16 reacties
17-05-2023 Politie beëindigt klimaatprotestactie in UvA-gebouw, 14 arrestaties 0 reacties
12-05-2023 Klimaatprotest bij Rabobank Eindhoven als opwarmertje: ‘Als dit niet helpt, volgen juridische stappen’ 0 reacties
08-05-2023 Dit filterapparaat haalt CO2 uit de lucht en Elon Musk gelooft erin 0 reacties
02-05-2023 Meer voorrang aan boeren zonder vergunning, maar Brabantse PAS-melders sowieso in wachtkamer 1 reactie
30-04-2023 ‘Paalwoningen’ voor vleermuizen compenseren verlies aan hangplekken in oud klooster 0 reacties
24-04-2023 DAF vreest hobbels met laden voor elektrische trucks: ‘Kunnen ze wel de weg op?’ 0 reacties
21-04-2023 Bouw VDMA Eindhoven mogelijk extra vertraagd door nieuwe stikstofberekening 0 reacties
12-04-2023 Advies voor Jetten: tempo maken met afschaffen fossiel, betrek burger erbij 0 reacties
06-04-2023 Investeringscoöperatie Horticoop kent participaties toe aan haar leden 0 reacties
05-04-2023 Grote stalbrand in Sint Oedenrode, NL-Alert wegens rook 0 reacties
29-03-2023 Van rookworst tot limoncello: deze lekkernijen zijn écht Brabants 0 reacties
28-03-2023 Spoor tussen Eindhoven en Den Bosch woensdag weer open na oponthoud door dassen 0 reacties
28-03-2023 'De coalitiepartijen moeten de BBB en hun standpunten heel serieus nemen' 0 reacties
25-03-2023 Grimmige sfeer bij demonstratie Extinction Rebellion op Eindhoven Airport, Marechaussee grijpt in 0 reacties
24-03-2023 CDA in Brabant likt de wonden; hoe verder? ‘De partij moet zichzelf opnieuw opbouwen’ 0 reacties