Boeren

Foto's van boeren

Boeren nieuws

Kabinet: snel schaderegeling voor boeren in uiterwaarden Maas

03-12-2021 - Boeren met land in de uiterwaarden (het gebied tussen de dijk en de rivier) van de Maas, krijgen snel duidelijkheid over de tegemoetkoming voor de schade die zij hebben opgelopen door de overstromingen van afgelopen zomer.

Nieuwsgrazer

Plan voor stroomkabel door Schiermonnikoog voorlopig van de baan

03-12-2021 - Een plan voor de aanleg van een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog gaat voorlopig de ijskast in. Het ministerie van Economische Zaken kijkt naar alternatieven. Dat staat in een brief van demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer. Er gaat nog niet definitief een streep door het plan.
Het ministerie wilde dwars door het oostelijk deel van Schiermonnikoog een kabel laten aanleggen. Daarmee moest stroom vanaf een nieuw windpark op de Noordzee naar de Eemshaven op het vasteland worden getransporteerd.
Uit onderzoek bleek dat de route door Schiermonnikoog de beste optie was. De meer oostelijke route langs het eiland zou technisch te uitdagend zijn.
Maar volgens Omrop Fryslân is het ministerie na nieuw onderzoek van mening veranderd. Er worden nu zeven varianten onderzocht waarbij de voorkeur lijkt toch uit te gaan naar de oostelijke route. Daar liggen al meerdere kabels en ook een gasleiding. Die zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het vervoer van waterstof dat mogelijk op zee kan worden geproduceerd.
De heroverweging is ook ingegeven door het feit dat nu duidelijk wordt hoeveel elektriciteit er in de toekomst wordt opgewekt op zee. Er komt nog een groot windpark bij in het meest oostelijke deel van de Nederlandse Noordzee.
Schade aan natuur
Voor het eerste plan - met een kabel door Schiermonnikoog heen - is nauwelijks draagvlak. Natuurorganisaties, de gemeentelijke politiek en bewoners van Schiermonnikoog zijn ertegen. Ze vrezen dat de natuur van het eiland onherstelbare schade oploopt, onder meer omdat de bekabeling door de duinen op een diepte van acht meter wordt aangelegd.
Belanghebbenden reageren dan ook opgelucht. "We zijn ontiegelijk blij", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Met veel actievoerders en bewoners van het eiland, boeren, mensen uit de politiek in Den Haag en in Fryslân. Die hebben allemaal gewoon zo duidelijk gemaakt dat dat een waanzinnig idee is en dat dat niet moest gebeuren. De minister noemt dat natuurlijk een heroverweging, maar eigenlijk betekent dat: ik had het gewoon niet goed, het moet anders. En daar zijn wij heel blij mee."
Petersen had het besluit van het ministerie niet verwacht. "Alle berichten van zowel de minister als het ministerie en Tennet waren: er is maar één mogelijkheid en dat is dwars door Schier. En nu lezen we dat het heel anders kan en dat ze dat heel erg graag willen onderzoeken."
Actievoerder Thom Verheul van Schiermonnikoog is ook blij, maar heeft nog wel zijn twijfels. Hij hoorde van burgemeester Ineke van Gent dat het plan van tafel was, maar reageerde sceptisch. "Nou, het pistool is van ons hoofd af, maar het ligt nog wel op tafel", zegt Verheul.
De tegenstanders hopen nu dat het ministerie voor alternatieven niet alleen naar Schiermonnikoog kijkt, maar naar het hele Waddengebied en ook naar een goede samenwerking met Duitsland.

Nieuwsgrazer

Kaag vrijgesproken: uitlatingen over boeren volgens rechter ‘niet onrechtmatig’

01-12-2021 - De rechtbank in Den Haag heeft de klachten van de Farmers Defence Force over politica Sigrid Kaag afgewezen. FDF meende dat Kaag in de media onrechtmatige uitlatingen had gedaan en eiste 30.000 euro immateriële schadevergoeding. De kantonrechter heeft de vorderingen woensdag afgewezen.

Nieuwsgrazer

Nog meer Boeren nieuws

Datum Onderwerp Reacties
30-11-2021 Boeren voelen bij nieuwe mestregels kloof tussen praktijk en Haagse ambtenarij: ‘Wat als jij een kwart van je loon moet inleveren?’ 1 reactie
25-11-2021 Boeren en tuinders helpen mee met bescherming drinkwaterbron Drentsche Aa 0 reacties
23-11-2021 Meierijstad in aanval tegen lege stallen; project van start met twee proeflocaties 0 reacties
22-11-2021 Limburgse boeren en tuinders wíllen wel, maar mogen (soms) niet 0 reacties
17-11-2021 Boeren dichtbij natuurgebieden verplaatsen naar Flevoland vindt LTO slecht plan: 'Gaan we niet doen' 0 reacties
16-11-2021 Boeren presenteren eigen plan om de weidevogels in Fryslân te beschermen: 'Het mag niet zo zijn dat boeren een boete krijgen als ze per ongeluk een ne 0 reacties
16-11-2021 Plankgas boeren in Groningen en de rem erop in Drenthe? Landbouw- noch natuurorganisatie ziet dit zitten 0 reacties
16-11-2021 Sleutel van het stikstofprobleem: ‘25 tot 30 procent van Overijsselse boeren wil stoppen’ 23 reacties
16-11-2021 De wolf valt vrijwel nooit een mens aan, maar zorgen zijn er wel: ‘Hele nacht in de auto bij het vee geslapen’ 0 reacties
15-11-2021 Boer Gert-Jan sluit Malieveld vol trekkers niet uit: ‘Dit stikstofplan maakt ons kapot’ 28 reacties
14-11-2021 Op boerderij de Duivekeet bij Oud-Vossemeer zit een boer die niet klaagt 4 reacties
12-11-2021 ‘Die stikstofcrisis is ons aangepraat’, zegt de boer 0 reacties
09-11-2021 Helft boeren en tuinders vindt weg naar Landbouwportaal Noord-Holland 0 reacties
09-11-2021 Boeren: 'Controleer doodgebeten dieren sneller' 0 reacties
08-11-2021 Boeren sturen protestvliegtuig de lucht in, zonder vergunning, ondanks stikstof 0 reacties
08-11-2021 Biologisch telen is meer dan een mooi verhaal 67 reacties
05-11-2021 LTO Noord: groen gas alternatief voor aardgas 0 reacties