Blootstelling

Foto's van blootstelling

Blootstelling nieuws

Gezondheidsraad pleit voor ‘structureel meetprogramma’ voor blootstelling aan chemische stoffen

25-04-2024 - Volgens de Gezondheidsraad zou de overheid op reguliere basis het bloed en de urine van mensen moeten controleren op blootstelling aan chemische stoffen. Dergelijke biomonitoringsprogramma’s worden in het buitenland breed ingezet.

Nieuwsgrazer

Kweker mag geen lelies telen naast Drentse basisschool

27-03-2024 - Een kweker in het Drentse Diever krijgt geen toestemming om lelies te gaan telen naast een basisschool en peuterspeelzaal. Hem is een ander perceel aangeboden, verder weg van de bebouwing.
Het is voor het eerst dat de omstreden lelieteelt in Drenthe aan banden wordt gelegd. Bij de teelt worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, die ernstige neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken zoals Parkinson, Alzheimer en ALS.

In Diever had een kweker het plan om nog dit jaar lelies te kweken aan de Molenweg, vlak bij basisschool De Singelier en de inpandige peuterspeelzaal. Het idee leidde tot onrust onder de omwonenden.
"Zo'n langjarige blootstelling aan bestrijdingsmiddelen brengt veel extra risico's voor onze gezondheid met zich mee, vooral voor opgroeiende kinderen", aldus Dick van Dijk, een van de 35 mensen die bezwaar maakten tegen de vergunning, bij RTV Drenthe.
Benieuwd naar vervolgverhaal

Maandag kondigde Van Dijk aan dat de bewoners naar de rechter stappen. Maar gisteravond maakte het gemeentebestuur duidelijk dat de teler niet aan de gang mag naast de basisschool.
"We hebben de teler enkele weken geleden gevraagd om op zoek te gaan naar een ander perceel", zei wethouder Renate Masselink (VVD) tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad. "Dat is hartstikke ingewikkeld, want de meeste teeltplannen zijn al gemaakt. Maar gelukkig is het uiteindelijk toch nog gelukt om een perceel te vinden."
Bewoner Van Dijk reageert "voorzichtig" blij. "Het is een goede eerste stap, maar in de nabije omgeving van de school zijn nog meer lelievelden. Dus ik ben heel benieuwd naar het vervolgverhaal", zegt hij bij RTV Drenthe. Of de aangekondigde rechtszaak nu van tafel is, wil hij niet zeggen. Ouders van de leerlingen en omwonenden gaan nu eerst met hun advocaat om tafel.

57 soorten pesticiden
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt is al langer omstreden. In 2019 schakelden ongeruste Drentenaren een onafhankelijk onderzoeker in. Die ontdekte in de buurt van Drentse leliekwekers 57 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in groenten en in de bodem. Sommige van die stoffen bleken zeer giftig. Bovendien kan vermenging van verschillende soorten pesticiden nog meer risico opleveren, stelde de onderzoeker.

Bij het onderzoek van toen bleef onduidelijk of de middelen een gezondheidsrisico vormen voor de omwonenden. Maar negen bewoners in Boterveen, niet ver van Diever, waren bang van wel. Zij spanden vorig jaar zomer een kort geding aan tegen een leliekweker, waarbij ze een verbod vroegen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Tamelijk onverwacht kondigde de rechter inderdaad een verbod af omdat hij een duidelijk verband zag tussen het gebruik van sommige pesticiden en een aantal ziektes.

"Ten aanzien van een aantal gewasbeschermingsmiddelen die de lelieteler gebruikt, kan de mogelijkheid niet worden uitgesloten dat zij een onaanvaardbaar schadelijk effect kunnen hebben op mensen", motiveerde de kortgedingrechter zijn uitspraak. De leliekweker in Boterveen is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Nieuwsgrazer

Twee miljard schadevergoeding voor één Amerikaan na gebruik Roundup

27-01-2024 - Bayer moet een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) betalen aan één Amerikaanse man. Die zegt dat hij kanker kreeg door blootstelling aan het bestrijdingsmiddel Roundup.

Nieuwsgrazer

Nog meer Blootstelling nieuws

Datum Onderwerp Reacties
20-09-2023 Blootstelling PFAS-chemicaliën kans op kanker bij vrouwen 0 reacties
15-09-2023 Steeds meer mensen met parkinson, ook twintigers en dertigers 0 reacties
12-05-2023 Maximaal 10 procent sterfte bijenvolk na middelengebruik 0 reacties
10-05-2023 SER: meer controle nodig op arboregels 0 reacties
14-03-2023 Op Schiphol moeten diesel aangedreven arbeidsmiddelen worden vervangen 0 reacties
09-03-2023 Gezondheid boeren op spel door grote cocktail van landbouwgif 19 reacties
15-08-2022 Blootstelling aan microplastics verandert metabolisme bij vissen 0 reacties
28-06-2022 Nuttige insecten worden via honingdauw blootgesteld aan insecticiden 0 reacties
24-05-2022 Unicef: Nederland biedt kinderen geen gezonde leefomgeving 0 reacties
21-10-2021 Microplastics aangetroffen in bloed landbouwdieren: effect op onze gezondheid? 0 reacties
06-11-2019 NFO wil betrokken worden bij onderzoek RIVM bij omwonenden boomgaarden 0 reacties
20-09-2019 EFSA: "Geen gevaar door stapeling van gewasbeschermingsmiddelen" 0 reacties
10-09-2019 Longfonds: luchtvervuiling kost duizenden levens, dat moet anders 0 reacties
04-09-2019 Schouten noemt blootstelling via honingdauw relevant 0 reacties
04-09-2019 Minister noemt blootstelling via honingdauw relevant 0 reacties
03-09-2019 Schouten: 'Honingdauw meewegen bij beoordeling' 0 reacties
09-08-2019 Nieuwe inzichten in effect van neonicotinoïden op nuttige insecten 0 reacties