Bedrijfsleven

Bedrijfsleven nieuws

Rekenkamer: CO2-opslag onder zeebodem kassa voor bedrijfsleven

28-03-2024 - Wel de lusten, niet de lasten. Dat is in zes woorden de positie van vier industriereuzen ten opzichte van het Porthos-project, samengevat door de Algemene Rekenkamer. Het draait om de opslag van CO2 in een gasveld onder de Noordzee.

Nieuwsgrazer

Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort bij CO2-opslag onder Noordzee

28-03-2024 - Het plan om CO2 van de industrie in oude gasbellen onder de Noordzee op te slaan pakt voordelig uit voor het bedrijfsleven. Zo zeer dat de Rijksoverheid zichzelf tekort doet, concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar het project Porthos.

In dat project wordt CO2 via pijpleidingen onder de Rotterdamse haven opgeslagen in de Noordzee. Vanaf 2026 zal onder meer van Shell en ExxonMobile CO2 van de Rotterdamse Botlek opgevangen en opgeslagen worden.

De verschillen tussen wat het bedrijven oplevert en wat de overheid eraan overhoudt zijn dusdanig dat de Rekenkamer adviseert om in de toekomst de opbrengsten van dergelijke projecten anders te verdelen.
Omstreden techniek
Het opvangen en opslaan van CO2 is een omstreden techniek. Tegenstanders vinden dat je beter kan investeren in alternatieve schone technieken in plaats van afhankelijk te blijven van fossiele brandstoffen en te investeren in het opvangen van de uitstoot.
Milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) spande een rechtszaak aan om de aanleg van de CO2-opvang tegen te houden, maar kreeg van de rechter geen gelijk.
Over de politieke keuze om met de opslag door te gaan, doet de Rekenkamer geen uitspraak. "Het kabinet heeft ervoor gekozen die techniek in te zetten, wij hebben voor het eerst en bij uitzondering vooraf onderzocht of het doelmatig is", aldus Barbara Joziasse van de Algemene Rekenkamer.
Volgens de Rekenkamer levert het project een significante bijdrage aan het Nederlandse klimaatdoel in 2030. Tegen die tijd wordt er 2,3 megaton koolstofdioxide afgevangen. Over de hele looptijd van het project tot 2042 loopt dat op tot 34,6 megaton. Dat is ongeveer een tiende van de totale doelstelling voor de grote industrie.
"Het kabinet ging er aanvankelijk vanuit dat het daarvoor zo'n 1,8 miljard euro aan subsidies kwijt zou zijn. Maar dat is waarschijnlijk veel minder tot misschien wel bijna niets", zegt Joziasse. Door de almaar oplopende prijzen van het afkopen van CO2 wordt het afvangen en opslaan goedkoper, waardoor subsidies niet nodig zijn.
Lusten en lasten
De industrie profiteert flink van het project, maar de overheid in veel mindere mate, stelt de Rekenkamer. Voor de industrie kan het rendement oplopen tot procent, terwijl het voor de overheid - indirect eigenaar van Porthos - hooguit 2,2 procent is. Terwijl de overheid wel opdraait voor alle kosten van tegenslagen of risico's op bijvoorbeeld lekkages van CO2 in de toekomst.
"Het is een kwestie van de lusten en de lasten", stelt Joziasse. "Het bedrijfsleven heeft de voordelen, terwijl de overheid de lasten draagt." De overheid profiteert niet evenredig mee bij een hoger rendement. De Rekenkamer adviseert die kosten en baten bij toekomstige projecten beter te verdelen.
Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie sluit zich aan bij de bevindingen van de Rekenkamer. Hij wijst er wel op dat dit het eerste project is om CO2 op te vangen en op te slaan. Bij volgende projecten zegt hij meer aandacht te zullen besteden aan een evenwichtiger verdeling van de baten en risico's.

Nieuwsgrazer

Limburgse industrie hekelt drooglegging Julianakanaal, schade loopt in honderden miljoenen

20-03-2024 - Het Julianakanaal gaat vanaf oktober voor zeker zes maanden dicht voor renovatiewerkzaamheden. Volgens demissionair minister Harbers van IenW is de drooglegging van het kanaal ‘noodgedwongen’ nadat er meerdere incidenten met de scheepvaart zijn geweest. Het bedrijfsleven hekelt het onaangekondigde besluit. De schade voor het bedrijfsleven in Limburg wordt in een impactanalyse bij drooglegging geraamd tussen…

Nieuwsgrazer

Nog meer Bedrijfsleven nieuws

Datum Onderwerp Reacties
14-03-2024 Shell stelt CO2-reductiedoel voor 2030 bij naar beneden 0 reacties
10-03-2024 ‘Brabant gaat plat zonder arbeidsmigrant’, waarschuwen ondernemers 0 reacties
07-03-2024 Regeneratieve landbouw groeit door interesse bij bedrijfsleven en overheid 0 reacties
06-03-2024 Ook gemeente Veldhoven bezorgd over vestigingsklimaat voor ASML 0 reacties
24-02-2024 ‘Nederlandse bedrijven nu al in de rij voor wederopbouw Oekraïne’ 0 reacties
06-02-2024 EU-klimaatman Hoekstra wil in 2040 af van 90 procent broeikasgas 1 reactie
21-01-2024 Frank Verhoeven: Er lijkt zich een soort stammenstrijd te ontketenen tussen voorstanders van de KPI 45 reacties
08-01-2024 Klimaatpremie zet biodiversiteit onder druk 29 reacties
20-12-2023 ​Melkveehouderij en kalverhouderij als yin en yang 0 reacties
19-12-2023 'Locatie van boerderij steeds belangrijker' 0 reacties
05-12-2023 Aalt Dijkhuizen niet beschikbaar als kandidaat-landbouwminister 0 reacties
30-11-2023 ​Belgische veevoersector neemt voortouw in methaanreductie 0 reacties
09-11-2023 SALTA clustert Nederlandse kennis over verzilting 0 reacties
21-10-2023 Kabinet maakt tweede steunpakket Oekraïne en nieuwe gezant bekend 0 reacties
19-10-2023 Twentse bedrijven maken zich grote zorgen over vol stroomnet: ‘Zonder elektriciteit staat alles stil’ 0 reacties
17-10-2023 Koning hoeft 4,8 miljoen aan subsidie voor jachtvelden niet terug te betalen: ‘Voelt onrechtvaardig’ 0 reacties
17-10-2023 Koning mag subsidie voor beheer Kroondomein behouden 0 reacties