Actieradius

Actieradius nieuws

Tesla brengt langverwachte e-truck Semi in najaar op de markt

11-08-2022 - De eerste e-trucks van de Amerikaanse autofabrikant Tesla zullen aan het eind van dit jaar aan de eerste wegvervoerders in de VS worden afgeleverd. Dat heeft topman Elon Musk woensdag op Twitter bekendgemaakt. Het gaat om de marktintroductie van de langverwachte Tesla-Semi, die een actieradius van 800 kilometer gaat krijgen. Eigenlijk zou de e-truck al […]

Nieuwsgrazer

Deze goedkope EV met 300 km range is géén grap

13-07-2022 - Zeg nou zelf: in deze EV wil je niet dood gevonden worden. Laat staan levend. Een goedkope elektrische auto met 300 km range: dit zal veel mensen als muziek in de oren klinken. Betaalbare EV’s zijn nog altijd zeldzaam en betaalbare EV’s met een fatsoenlijke actieradius zijn er eigenlijk überhaupt nog niet. Of toch wel? […]

Nieuwsgrazer

Volkswagen start bouw van eerste eigen gigafactory voor accupakketten

09-07-2022 - Volkswagen heeft zijn batterij-offensief afgetrapt. In aanwezigheid van de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz is in Salzgitter de bouw voor een eigen accufabriek (gigafactory) begonnen. Het nieuwe opgerichte bedrijf ‘PowerCo’ start hier in 2025 met de productie van accupakketten. PowerCo investeert samen met haar partners meer dan 20 miljard euro in het project.

In het kader van zijn NEW AUTO-strategie streeft Volkswagen er naar om een toonaangevende provider van duurzame, software gedreven mobiliteit te worden. Daarbij is de productie van accucellen in eigen beheer een cruciale factor. De bouw van de eerste eigen fabriek daarvoor is zowel in economische als technologische zin een megaproject.

PowerCo als spil
Volkswagen brengt alle activiteiten op het gebied van accu’s onder bij het nieuw opgerichte Europese bedrijf PowerCo. Vanuit Salzgitter managet dit bedrijf per direct het functioneren van fabrieken, de ontwikkeling van accuceltechnologie, de levering van machines en uitrusting en de samenwerking met leveranciers en distributeurs. Op termijn plant PowerCo de productie van grote opslagsystemen voor het energienet. Thomas Schmall, bij Volkswagen verantwoordelijk voor technologie en tevens commissaris bij PowerCo: “PowerCo wordt een mondiale speler op het gebied van accu’s. De belangrijkste kracht daarbij is verticale integratie. Dat betekent dat we alles in eigen beheer doen: van grondstoffen tot productie en recycling.”

Naar verwachting levert de oprichting van de nieuwe gigafactory 20.000 toekomstbestendige arbeidsplaatsen op in Europa.

Salzgitter als voorbeeld
De nieuw te openen productiefaciliteit in Salzgitter is ook een blauwdruk voor vergelijkbare fabrieken in Europa. Om te beginnen is de fabriek toonaangevend op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Net als komende gigafactories maakt hij gebruik van 100% groene stroom en er komt een closed-loop recyclingsysteem zodat tot wel 90% van een accu recyclebaar is. Standaardisering volgens het bewezen recept van de productie van platforms (MQB en MEB) staat centraal. Zo kunnen snelheid, kostenefficiency en topkwaliteit samen gaan. De standaardisering gaat niet alleen om uitrusting, gebouwen en infrastructuur, maar ook om producten, processen en IT. Daardoor zijn de gigagactories ook flexibel. Ze zijn snel aan te passen aan nieuwe productontwikkelingen en -innovaties.

De eenheidscel
In Salzgitter gaat Volkswagen accu’s produceren die gebruik maken van de in 2021 gepresenteerde eenheidscel. Deze is geschikt voor verschillende celchemieën en daardoor breed inzetbaar. In de toekomst worden eenheidscel-accu’s ingezet in tot wel 80% van de elektrische modellen van de Volkswagen Groep. In 2025 start in Salzgitter de productie voor modellen in het volumesegment. Naar verwachting komt de jaarlijkse capaciteit uit op 40 GWh, goed voor circa 500.000 voertuigen. Dankzij zes fabrieken stijgt de capaciteit in 2030 tot 240 GWh.

Mede dankzij positieve synergie-effecten heeft de eenheidscel het in zich om batterijkosten met wel 50% terug te dringen. Prototypes laten bovendien veelbelovende resultaten zien als het gaat om actieradius, laadtijden en veiligheid.

Truckfan Nieuwsposter

Nog meer Actieradius nieuws

Datum Onderwerp Reacties
06-07-2022 MAN gaat zelf accupakketten produceren in Neurenberg 0 reacties
02-07-2022 Getest: de nieuwe elektrische motorscooter van BMW 0 reacties
22-06-2022 Albert Heijn: ‘Rammelende honger naar meer actieradius e-trucks’ 0 reacties
30-05-2022 Toyota en Stellantis breiden samenwerking uit met nieuwe HDV bedrijfswagen, inclusief batterij-elektrische versie 0 reacties
30-05-2022 De toekomst is nu: DeLorean komt terug met Taycan rivaal voor 2024 0 reacties
20-05-2022 Nissan Sakura: elektrische stadsauto met 180 kilometer actieradius 0 reacties
12-05-2022 Scania komt tegemoet aan groeiende belangstelling voor biogas met uitgebreid aanbod 0 reacties
05-05-2022 BMW-topman: 'Geen loze beloften doen over actieradius' 0 reacties
28-04-2022 Tielbeke Logistiek investeert in duurzame stadslogistiek met 16 nieuwe hybride Scania’s 0 reacties
28-04-2022 Wat is de invloed van een caravan op mijn actieradius? 3 reacties
09-12-2021 Deze 15 elektrische auto's halen geen van allen de opgegeven actieradius 0 reacties
31-08-2021 Elektrische auto's met de grootste actieradius/range (najaar 2021) 0 reacties
20-11-2020 Actieradius van accu's mogelijk veel beter door Eindhovens bedrijf 0 reacties
17-03-2020 Nee, elektrisch rijden is nog niet vrij van laadpaalstress 0 reacties